martiri crestini

20 februarie 2015. La nivel mondial, 80% dintre persoanele ucise din cauza credinței lor sunt de religie creștină. Pentru a menține vie atenția asupra acestei situații, organizația neguvernamentală italiană “Integra” (Integrează), în colaborare cu Camera Deputaților din Peninsulă, a organizat miercuri, 18 februarie, la Roma,  o conferință cu tema “Vă vor persecuta și pe voi”.

Potrivit estimărilor, circa șapte mii de creștini își pierd viața anual din cauza credinței lor. Ultimul masacru, al celor 21 de egipteni creștini de rit copt, decapitați în Libia de membri al autointitulatului Stat Islamic (ISIS), se adaugă persecuțiilor din Nigeria, din partea membrilor mișcării Boko-Haram și dificilei situații din Pakistan.

Privitor la situația creștinilor persecutați, vă propunem câteva reflecții exprimate în cadrul conferinței “Vă vor persecuta și pe voi”, într-un serviciu realizat de Michele Raviart, trimisul Radio Vatican la întâlnire:

Mons. Lorenzo Leuzi, episcop auxiliar al Diecezei de Roma: “Ne aflăm în fața unei lumi globalizate care nu a fost încă înțeleasă. Ar trebui să ne întrebăm dacă creștinismul are vreo legătură cu globalizarea. Cred că da. Este necesară mobilizarea forțelor intelectuale pentru a putea reflecta asupra existenței globalizării și a modului în care creștinismul ar putea să-i servească, evitând însă îndurarea persecuțiilor care, de altfel, au marcat dintotdeauna viața discipolilor lui Cristos”.

În nordul Irakului, peste 100 de mii de creștini au fost alungați din propriile case, din orașele Mosul și Erbil, trăind în prezent ca refugiați alături de alte minorități persecutate de membrii Statului Islamic.

Directorul agenției Asia News, părintele Bernardo Cervellera, a descris situația creștinilor persecutați din Irak spunând:

Părintele Bernardo Cervellera: “Aceste persoane au pierdut totul, fiind nevoite să-și părăsească locuințele și locurile de muncă pentru a-și păstra credința. Ar fi putut foarte bine să se convertească la Islam, după cum le-a cerut Isis. Însă au preferat să-și mențină credința chiar cu prețul de a abandona totul și de a trăi ca strămutați, în condiții de sărăcie cruntă. Singurul lucru care-i menține în viață este credința în Isus Cristos. Biserica Catolică îi ajută să supraviețuiască atât pe creștini, cât și pe musulmani și yazidiți”.

În aceste țări, Biserica împlinește o misiune esențială, constând nu doar într-o autentică mărturie de viață creștină dar și în ajutoare concrete acordate celor care suferă. Este elocvent exemplul pe care-l dă în Libia vicarul apostolic de Tripoli, mons. Martinelli care, deși își riscă viața în fiecare minut, a rămas alături de turma de credincioși.

Magistratul Alfredo Mantovano, exponent al mișcării Alianța Catolică din Italia, a vorbit despre prezența Bisericii în țările însângerate din Orientul Mijlociu:

“Deseori se spune: ‘Biserica ajunge târziu’. În majoritatea cazurilor, nu este adevărat. Cu atât mai mult nu este adevărat în cazul Libiei, Siriei, Iarkului, Palestinei, țări în care creștinii suferă cele mai crunte persecuții, fiind tocmai locurile de unde a pornit predicarea apostolilor. În acele locuri, Biserica a ajuns cea dintâi iar acum, când fug cu toții pentru a-și salva viața, Biserica rămâne acolo unde a fi creștin reprezintă unicul motiv pentru a fi masacrat”.

Cum a spus Papa Francisc, creștinii egipteni de rit copt au fost uciși în Libia “doar pentru că îl mărturiseau pe Cristos”. Cu toate acestea, se știe cât este de important rolul creștinilor în aceste ținuturi pentru realizarea integrării și a dialogului. Directorul agenției Asia News, părintele Bernardo Cervellera, spune în acest sens:

Părintele Bernardo Cervellera: “Creștinii sunt un fel de liant, căci insistența cu care se preocupă de respectarea demnității omului îi face să fie deschiși dialogului atât cu musulmanii suniți și șiiți, cât și cu yazidiții și cu druzii. Creștinii reprezintă așadar un element de integrare în aceste țări”.

R.V./A.M.

 

Exprimaţi-vă opinia