abandonati26.02.2015, Vatican (Catholica) – Biroul de presă al Sfântului Scaun a confirmat ştirea privind înmormântarea unui bărbat fără adăpost în cimitirul Colegiului Teutonic din Vatican. Nu se cunoaşte vârsta lui Willy, dar probabil avea în jur de 80 de ani şi era de origine flamandă. A murit pe 12 decembrie anul trecut, fiind înmormântat în Cimitirul Teutonic pe 9 ianuarie. Conform Radio Vatican, Willy era cunoscut în zona Vaticanului. Participa zilnic la Liturghia celebrată în parohia Sf. Ana din Vatican şi îşi petrecea zilele şi nopţile pe străzile de lângă Piaţa San Pietro, Borgo Pio şi Via di Porta Angelica.

Parohul de la Sf. Ana, pr. Bruno Silvestrini, i-a dedicat ieslea de Crăciun lui Willy, adăugând figurina unui bărbat fără adăpost lângă păstori. Îi plăcea să se roage, îşi aminteşte preotul, avea o inimă bună, participa în fiecare zi dimineaţa la Liturghie şi stătea mereu în acelaşi loc. „De peste 25 de ani participa la Liturghia de la 7AM”, a explicat pr. Silvestrini pentru Radio Vatican. „Era foarte, foarte deschis şi îşi făcuse mulţi prieteni. Vorbea cu tinerii, le vorbea despre Domnul, le vorbea despre Papa. Era o persoană de mare credinţă, şi erau preoţi care îi aduceau de mâncare în anumite zile. Apoi nu l-am mai văzut, şi am aflat ulterior de moartea lui. Nu am văzut niciodată atâţia oameni bătând la uşa mea să întrebe când au fost funeraliile şi cum îi pot păstra vie memoria. Nu cerea nimic, ci în schimb pornea discuţii şi prin întrebări despre credinţă sugera o cale spirituală celor cu care vorbea.”

Willy a murit la Spitalul Duhul Sfânt, unde a fost adus de ambulanţă într-o seară rece de decembrie. Frigul l-a pus la pământ, iar unii trecători l-au văzut şi au chemat serviciile medicale. A murit pe 12 decembrie, dar trupul său a rămas la morgă deoarece nimeni nu putea să îl identifice. Când cei care obişnuiau să îl vadă zilnic şi-au dat seama de absenţa lui, a început căutarea, în cele din urmă fiind găsit în morga spitalului din Lungotevere in Sassia, de pe malurile Tibrului. Costurile funeraliilor au fost acoperite de o familie vorbitoare de limba germană, iar funeraliile au avut loc în capela Cimitirului Teutonic. A fost apoi înmormântat în cimitirul germanic din Vatican.

Exprimaţi-vă opinia