mamacopil

26.02.2015, Roma (Catholica) – În anii ’90, după decenii de dictatură comunistă şi de planificări familiale prin intermediul avortului, Rusia a fost expusă riscului de stingere a poporului, la care sunt astăzi expuse multe ţări vest-europene. O politică serioasă realizată de Moscova de cincisprezece ani în această privinţă în favoarea vieţii şi a familiei contribuie, totuşi, la schimbarea curbei demografice. Agenţia Zenit a stat de vorbă cu Alexei Komov, ambasador rus la ONU, care în aceste zile este în Italia pentru un nou tur de conferinţe organizat de asociaţia ProVita Onlus. Interviul a apărut în traducere pe Ercis.ro.

– Domnule ambasador, în 2013 şi în prima jumătate a anului 2014, în Rusia s-a înregistrat pentru prima dată după o lungă perioadă o uşoară creştere a populaţiei. Cui trebuie atribuită această tendinţă?

– În anii recenţi, în Rusia am adoptat diferite legi bune şi politici apte să susţină familia şi demografia. Pentru fiecare al doilea copil, statul oferă cuplurilor echivalentul a circa 10 mii de dolari. Pentru fiecare al treilea copil, în schimb, este acordată o bucată de teren. Valorile familiei sunt promovate în mod constant de funcţionarii publici şi acest lucru contribuie la schimbarea climatului în favoarea familiilor numeroase. În acest sens se situează două decizii care provin de anul trecut şi de acum doi ani: interdicţia de a face publicitate avortului şi de a face propagandă pentru stilul de viaţă homosexual în faţa copiilor şi a celor sub optsprezece ani. Îndoctrinarea LGBT nu este deci acceptată în Rusia şi acest fapt a fost motiv de demonizare a noastră din partea liderilor politici şi a mass-media occidentale, care au relatat ştiri ce nu corespund realităţii.

– La ce ştiri faceţi referinţă?

– S-a spus că homosexualii în Rusia sunt persecutaţi, dar nu este adevărat. Acest lucru îl demonstrează existenţa de numeroase cluburi de noapte dedicate homosexualilor, sau faptul că unii homosexuali care nu sunt ideologizaţi au primit recunoaşteri instituţionale. Nu există aşadar persecuţie, ci voinţa de a-i ocroti pe copii. Însă acest lucru provoacă multiple atacuri din partea Occidentului, pentru că multe guverne importante ale sale sunt sub influenţa lobby-urilor LGBT.

– Oare spuneţi că în Occident este în desfăşurare un proces antidemocratic?

– În Occident este în desfăşurare o revoluţie ideologică radicală. Mulţi cetăţeni occidentali se plâng că democraţia devine, în mod paradoxal, dominaţia unei minorităţi restrânse: homosexualii şi lesbienele sunt 3% din populaţie, şi totuşi dictează stilul lor de viaţă pentru ceilalţi 97%. Acest lucru este antidemocratic. În afară de aceasta, statisticile ne spun că acest stil de viaţă nu este sănătos, pentru că homosexualii sunt mai predispuşi să contracteze boli şi mor mai frecvent din cauza SIDA, a drogurilor sau a abuzului de alcool. În lumina acestor date, nu înţelegem pentru ce acest stil de viaţă ar trebui să fie impus, în special copiilor. Chiar şi unele organizaţii ale sănătăţii încurajează îndoctrinarea copiilor chiar foarte mici cu teoria gender şi să se facă experimente stranii cu propriul trup. Şi acest lucru, în afară de a fi antidemocratic, este iraţional, împotriva naturii şi absolut dăunător pentru creşterea copiilor.

– Atitudinea dumneavoastră cu privire la anumite teme are incidenţă asupra raporturilor diplomatice dintre Rusia şi ţările occidentale?

– Acest mod al nostru de a acţiona este motivul unei creşteri a fricii şi a agresivităţii faţă de noi, a cărei dovadă am avut-o cu ocazia Olimpiadei de la Soci din 2014. Barack Obama şi alţi preşedinţi nu au venit la inaugurare şi au declarat că manifestaţia trebuia să fie boicotată. Totuşi nu înţelegem care este legătura dintre homosexuali şi un eveniment sportiv, decât prin faptul că lobby-urile lor exercită o influenţă puternică asupra guvernelor occidentale. E suficient să ne gândim că deschiderea faţă de avort şi de drepturile LGBT sunt parte a condiţiilor cerute Ucrainei (precum şi ţărilor ca Georgia şi Moldova) pentru a se apropia de Uniunea Europeană.

– Întorcându-ne la avort, politicile restrictive adoptate de guvernul rus ce rezultate au obţinut până acum?

– Faţă de acum douăzeci de ani, în Rusia a scăzut de cinci ori numărul de avorturi făcute. Am trecut de la circa 4 milioane de avorturi pe an la 700.000, care este încă o cifră enormă, dar drastic mai mică decât cele din trecut. Desigur, este vorba despre un semnal pozitiv pentru Rusia, care ne încurajează mult.

– Ministrul sănătăţii rus, Elena Baibarina, a anunţat în urmă cu un an „deschiderea de centre de sprijin pentru femeile însărcinate”, definind această iniţiativă „modul cel mai bun şi cel mai uman pentru a reduce numărul avorturilor”. Ne puteţi explica despre ce este vorba?

– Recent în Rusia au fost deschise, graţie sprijinului Bisericii Ortodoxe şi al diferitelor asociaţii pro-life, multe astfel de centre de ajutor pentru viaţă. Se inspiră din experienţa cea mai bună în acest domeniu, a prietenilor noştri catolici şi a unor grupuri protestante active în America. Trebuie spus că pentru noi este fundamental să ne inspirăm din patrimoniul pro-life al altor ţări pentru că, în special în Occident, mişcările în favoarea vieţii sunt mai rodate. Aceste centre garantează sfătuire, sprijin şi ajutor – atât material cât şi spiritual – femeilor însărcinate. Prin lege, în Rusia, înainte de a putea avorta, o femeie trebuie să aibă colocvii cu un psiholog sau cu un preot. După aceasta, trece cel puţin o săptămână în timpul căreia femeia poate să reflecteze asupra actului pe care îşi propune să-l facă. Sunt mulţi preoţii care colaborează cu aceste centre, desfăşurând un rol determinant pentru salvarea copiilor.

– Politici restrictive cu privire la întreruperea sarcinii ar putea totuşi să mărească numărul avorturilor clandestine?

– Experienţa demonstrează că nu este aşa. În ţările în care există legi mai restrictive în acest sens nu are loc o creştere a avorturilor clandestine. În Rusia, de când am limitat avortul până la 12 săptămâni de sarcină, a fost o reducere a tentativelor clandestine. Însă nu putem demonstra ştiinţific că există o corelaţie între cele două lucruri şi acesta este motivul pentru care unele lobby-uri pro-avort (tip Planned Parenthood) continuă să folosească această falsă argumentare a creşterii avorturilor ilegale. Dar este vorba despre lobby-uri ipocrite, care vorbesc despre drepturi umane, când primul drept uman care este călcat în picioare din partea lor este dreptul la viaţă, ce trebuie tutelat de la zămislire la moartea naturală.

– Contribuie renaşterea credinţei creştine a poporului rus la mai marea sa „deschidere faţă de viaţă”, mărturisită de sensibila creştere demografică?

– Pentru a menţine într-o naţiune nivelul minim de reproducere, fiecare femeie trebuie să facă cel puţin 2,1 copii. Şi noi vedem că în cea mai mare parte a ţărilor europene în care acest nivel nu este obţinut, se asistă la o sinucidere democratică precum şi la un regres cultural. Dimpotrivă, în Rusia are loc o alipire de valorile tradiţionale ale familiei, care constituie motorul demografiei şi pe care desigur creştinismul contribuie să o vehiculeze în popor.

Sursa: Ercis.ro

 

 

Exprimaţi-vă opinia