Interviu despre Conferinţă internaţională a pastoraţiei vocaţionale pentru Viaţa Consacrată, în desfăşurare la Roma, 23-27 februarie – RV

25/02/2015 13:45
RV  25 februarie 2015.  Vocaţiile pentru viaţa religioasă, numărul tot mai scăzut al tinerilor care răspund la  această chemare şi senzaţia unei perioade înfloritoare – sunt pe scurt datele care însoţesc prima Conferinţă internaţională a pastoraţiei vocaţionale pentru Viaţa Consacrată, în desfăşurare la Roma până vineri, 27 februarie.

Întâlnirea este organizată de Conferinţa Naţională pentru Vocaţii Religioase (National Religious Vocation Conference) din Chicago şi reuneşte îndrumători spirituali, superiori de congregaţii şi comunităţi religioase din toate părţile lumii. Printre aceştia se află părintele David Kinnear Glenday, MCCJ, secretar general al Uniunii Superiorilor Generale (USG) care a acordat un interviu pentru redacţia centrală a postului nostru de radio:

Conferinţa Vocaţiilor Religioase din Statele Unite a convocat persoanele responsabile pentru promovarea vocaţiilor religioase în Occident pentru că doreau să studieze puţin situaţia critică din: SUA, Canada, Irlanda, Anglia, Noua Zeelandă, Australia şi Oceania. Se analizează situaţia, se cercetează cauzele şi se caută împreună răspunsuri.

Despre cauzele crizei vocaţionale, s-a înţeles până acum la conferinţă că este vorba de o schimbare culturală, asupra căreia se vor desfăşura discuţiile următoarelor zile.

Suntem încă la început. Presupun că se va discuta despre marea schimbare culturală care a apărut şi care este încă în desfăşurare: spre exemplu, impactul asupra familiilor, dificultatea întâlnită de noile generaţii pentru a face un angajament „ad vitam” (pe viaţă), provocarea întâmpinată de persoanele consacrate de a se prezenta şi a-şi expune propria chemare. Cu siguranţă persoanele, candidaţii sunt mai puţini, dar există senzaţia că ar fi un foc care arde sub această cenuşă. Suntem însă în primele ore ale dimineţii. De aceea, trebuie să trăim acest moment cu încredere, inventivitate şi energie.

În ceea ce priveşte situaţia actuală şi un mare dezinteres din partea tinerilor pentru viaţa bisericească sau călugărească, soluţia cea mai bună, spune părintele este mărturia personală, adică „mărturia bucuriei, păcii, interesului pentru cei din urmă, mărturia iniţiativei. Mulţumită lui Dumnezeu este o mărturie care se dă zi de zi. Apoi, este nevoie de încredere, de a şti cum să semănăm vocaţia, fără a aştepta rezultate imediate, a mai adăugat intervievatul. Viaţa consacrată înseamnă bucuria mărturiei trăite cu o libertate de spirit nelimitată”.

Pe lângă analiza situaţiei, a cauzelor şi ale căilor de promovare ale vocaţiilor religioase, este nevoie nu în ultimul rând de speranţă pentru viitor, care nu a lipseşte la Conferinţă internaţională a pastoraţiei vocaţionale pentru Viaţa Consacrată:

Spre exemplu, sora care a venit din Franţa spunea că de fiecare dată când îi întreabă pe tinerii care merg la Lourdes «Câţi dintre voi s-a gândit să fie o persoană consacrată?», 40% dintre aceştia răspund că  s-au gândit la aceasta. Apoi, în Statele Unite a fost mărturia unor tineri extraordinari… aşadar este speranţa pentru acest foc, asupra căruia lucrează Duhul Sfânt….care este invitaţia Tatălui Ceresc.

Secretarul general al Superiorilor Generali a spus că acest congres internaţional  este practic fructul de început al Anului dedicat Vieţii Consacrate propus de papa Francisc. În mod natural, mesajul Pontifului ghidează toate zilele întâlnirii, iar „ceea ce susţine şi însufleţeşte este exemplul său,  a încheiat părintele David Kinnear Glenday, „pentru că noi suntem conştienţi că Papa este o persoană consacrată: nu se ascunde, trăieşte  deschis şi ne chemă la un angajament mai puternic, mai radical. Aceasta ajută”.

 

(rv–A. De Carolis–M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia