Filozoful Charles Taylor la Curtea Neamurilor

Publicatla 26 February 2015

charles taylor

25 februarie 2015. Vineri, 6 martie, între orele 17.30 și 19.30 va avea loc la Centrul de Studii Americane din Roma, întâlnirea cu titlul “Piața și templul”. Organizat în contextul inițiativei de schimb, dialog și acțiuni comune “Curtea neamurilor”, evenimentul se desfășoară cu sprijinul Institutului Francez – Centrul Sfântul Ludovic din Roma și Ambasada Franței pe lângă Sfântul Scaun, având colaborarea Consiliului pentru Cercetare a Valorilor și Filosofiei. Curtea Neamurilor este o inițiativă lansată de Consiliul Pontifical pentru Cultură, condus de cardinalul Gianfranco Ravasi.

Evenimentul se dorește o întâlnire între cei care cred și cei care nu cred, în jurul unei lumi care – în secolul al XXI-lea – cele două sensibilități, a pieței și a templului, pot coexista într-un cadrul de egală libertate pentru toți. Piața este tot mai mult ocupată de negustori și de cei care cer dreptate pentru victimele traficanților. Și credincioșii templului cer ca vocea lor să fie auzită în piață, întrucât piața reprezintă o societate liberă care nu poate decât să aparțină tuturor.

Evenimentul propune o reflecție privitoare la lumea în cadrul căreia pot coexista aceste voci diverse dar și asupra limitelor pe care le comportă fiecare dintre drepturi. Totodată, se dorește o interogare asupra raportului care poate exista între piață, templu și palatul autorităților. Întâlnirea de vineri, 6 martie, promovată de “Curtea Neamurilor” se înscrie de fapt în coordonatele unui dialog post-secular, ce se desfășoară pe fundalului certitudinii apunerii ideii secularizate potrivit căreia templele s-ar fi golit până la urmă.

Dialogul va fi prezidat și moderat de Giuliano Amato, președintele Fundației “Curtea Neamurilor”, evenimentul avându-l ca oaspete de excepție pe filosoful canadian Charles Taylor, dintotdeauna atent la tema secularizării, Taylor fiind de altfel autorul eseului “A secular age”, definit de unii sociologi ca una dintre cele mai importante cărți din ultimele decenii.

Alături de Charles Taylor vor fi oaspeți ai întâlnirii și alți filosofi care au înfruntat în studiile lor tema secularizării: José Casanova, unul din cei mai importanți cercetători în domeniul sociologiei religiilor și profesor la Georgetown University; Alessandro Ferrara, profesor de filozofie politică la Universitatea Tor Vergata, din Roma; Giacomo Marramao, profesor de filozofie politică și filozofie teoretică la universitatea Roma Tre și François Bousquet, filosof și profesor de teologie și de istoria religiilor.

Pentru a participa la “Curtea Neamurilor” este necesară completarea formularului ce poate fi găsit pe pagina web a evenimentului. Întâlnirea va putea fi urmărită în timp real pe rețeaua de socializare, grație actualizărilor de pe paginile de Fecebook și Twitter.

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia