fares-sj

Prieten de dată veche a confratelui său Jorge Mario Bergoglio, astăzi papa Francisc, pr. Fares este de câteva zile membru din Colegiul scriitorilor al revistei iezuiților ”La Civiltà Cattolica”, pentru care a semnat deja trei articole. În Italia a publicat la editura Ancora volumul intitulat ”Papa Francisc este ca un bambus. La rădăcinile culturii întâlnirii”.
• ”Eu îl cunosc pe papa Francisc – Bergoglio de aproape patruzeci de ani, de când m-a primit la noviciatul Societății lui Isus, în 1976. Personal, m-a învățat să-i însoțesc pe cei care participă la exercițiile spirituale. (…) El dădea temele de meditație, – «punctele», cum spunem noi – pe baza cărora se făceau rugăciunile. Îi asculta pe numeroșii participanți care se adresau lui iar eu îi ascultam o dată pe zi pe acești colegi ai mei. Seara aveam un colocviu cu pr. Bergoglio. Am început astfel, încă de când eram tânăr student, să fiu îndrumător spiritual. Acest lucru nu se învață din cărți ci sub conducerea unui alt îndrumător cu experiență, cum era pr. Bergoglio pentru noi toți. (…) A face împreună cu alții Exercițiile Spirituale este o experiență spirituală foarte profundă. Se împart multe cu ceilalți, chiar dacă fiecare trebuie să facă personal exercițiile. Cred că pentru colaboratorii săi, a face exercițiile spirituale împreună cu Papa trebuie să fie ceva foarte special. Eu le-aș face din toată inima dar n-am avut curajul să-l întreb dacă pot merge. (…) Dacă papa Francisc reușește să reformeze Curia Romană și Biserica, va face o reformă, cred eu, care pornește din interior, de la inimă, nu va fi o reformă de schimbări doar exterioare”.

Practica exercițiilor spirituale – a mai spus pr. Diego Fares – ”este pentru mine o adevărată provocare pentru că sincer vorbind uneori neglijez să le fac sub pretextul că am multe de făcut. Dar dacă Papa își găsește timp, nimeni nu poate să mai găsească scuze. Exercițiile spirituale sunt un har pentru toată Biserica. Sfântul Ignațiu le predica pentru laici și pentru orice categorie de persoane, fiecăruia după posibilitățile și aspirațiile lui. Sf. Ignațiu spunea că exercițiile sunt cu siguranță ceea ce își putea închipui, cunoaște și înțelege mai bun în această viață, fie pentru progresul personal al unui om, fie pentru roadele, ajutorul și folosul pe care acesta îl poate aduce altora. Exercițiile sunt un dar, un cadou pentru noi, nicidecum o obligație”.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia