papa exercitii
24.02.2015, Roma (Catholica) – Reunind membrii Curiei Romane pentru exerciţii spirituale în Postul Mare, în această săptămână, Papa Francisc participă la o tradiţie de peste 80 de ani, începând din pontificatul Papei Pius al XI-lea. Exerciţiile spirituale ale Curiei Romane din acest an au loc în Ariccia, în perioada 22-27 februarie, pe tema „Slujitori şi profeţi ai Dumnezeului cel viu”, predicator fiind pr. Bruno Secondin, carmelitan. Exerciţiile spirituale se vor concentra asupra lui Ilie şi a rolului profetic al Bisericii.

Practica exerciţiilor spirituale ale Curiei Romane este realizată după exerciţiile spirituale ale Sf. Ignaţiu de Loyola. Papa Pius al XI-lea a fost un mare admirator al fondatorului Societăţii lui Isus, proclamându-l patron al exerciţiilor spirituale în 1922. În anul 1929, acelaşi Papă a dat Enciclica Mens Nostra, despre promovarea exerciţiilor spirituale, în care a şi făcut publică decizia de a ţine exerciţii spirituale anuale în Vatican. Mai apoi, acestea au devenit o întâlnire anuală fixă pentru Curia Romană. La început, se desfăşurau în prima săptămână din Advent.

În 1963, Fericitul Papă Paul al VI-lea a decis că este mai bine să mute exerciţiile în Postul Mare, şi din 1964 încoace au loc în această perioadă penitenţială de dinaintea Paştilor. Predicatorul la exerciţiile spirituale este ales de Pontiful Roman, şi privindu-se lista lor, se poate vedea că Papii Pius al XI-lea şi Pius al XII-lea au ales de obicei iezuiţi; iar Sf. Papă Ioan al XXIII-lea a desemnat un iezuit, un Episcop, un preot paroh şi pe predicatorul apostolic. Primul predicator ne-italian a fost Bernard Haering, redemptorist din Germania, ales de Fericitul Paul al VI-lea. Papa Montini a fost de asemenea primul care a ales un Cardinal: pe Karol Wojtyla, care a predicat în 1976 pe tema „Cristos, un semn de împotrivire”.

Începând din pontificatul Fericitului Papă Paul al VI-lea, a fi ales să predici Curiei Romane semnala de asemenea un salt în cariera eclesiastică: între predicatorii care mai apoi au devenit Cardinali se numără Dezza, Javierre Ortas, Pironio, Anastasio Ballestrero, Carlo Maria Martini, Lucas Moreira Neves, James Hickey, Georges Cottier, Ersilio Tonini, Jorge Medina Estevez, Tomas Spidlik, Christoph Schonborn, Francois-Xavier Nguyen van Thuan şi Angelo Comastri. Iar Mariano Magrassi, Bruno Forte şi Enrico dal Covolo au fost numiţi Episcopi la scurt timp după ce au predicat la exerciţiile spirituale din Postul Mare ale Curiei Romane.

În 1983, Cardinalul Joseph Ratzinger a predicat despre semnificaţia Postului, discutând şi felul în care Cristos este prezentat ca un personaj din trecut de metoda istorico-critică de studiere a Scripturii. Acele reflecţii au constituit seminţele lucrării în trei volume ale Papei Benedict al XVI-lea, „Isus din Nazaret”. Sub Papa Benedict al XVI-lea, între predicatorii la exerciţiile spirituale s-au numărat Cardinalii Francis Arinze, Albert Vanhoye, Giacomo Biffi, Gianfranco Ravasi, Laurent Monsengwo Pasinya; pr. Enrico dal Covolo; pr. Francois-Marie Lethel. Anul trecut, Papa Francisc l-a ales pe pr. Angelo De Donatis, care a predicat despre „purificarea inimii”.

Exprimaţi-vă opinia