maternitatea surogat

Maternitatea surogat și demnitatea umană: conferința COMECE, la sediul Parlamentul European de la Bruxelles, pe 23 februarie 2015. – EPA
23/02/2015 10:59

23 februarie 2015. Maternitatea surogat a devenit un sector în plină expansiune în întreaga lume, atât în țările dezvoltate cât și în cele în curs de dezvoltare. Practica mamei purtătoare, sau a mamei surogat, numită și mamă “de împrumut” – potrivit căreia o femeie acceptă în urma unui acord să rămână însărcinată cu obiectivul de a da naștere unui copil care va fi crescut de o altă familie sau persoană ca fiu propriu – reprezintă o gravă violare a demnității umane.

Denunțul este făcut de Comisia Episcopatelor Comunității Europene (COMECE) care a pregătit un document pentru evaluarea chestiunilor etice implicate în maternitatea surogat și complicatele urmări legale ale unei astfel de practici. Documentul COMECE solicită totodată norme internaționale sau europene care să reglementeze practica maternității de substituție.

Documentul Comisiei Episcopatelor Comunității Europene este prezentat în cadru seminarului organizat de COMECE, împreună cu Grupul de lucru privind bioetica și demnitatea umană din cadrul Parlamentului European. Conferința are loc luni, 23 februarie, la sediul Parlamentului European de la Bruxelles, la ora 16.30.

În program: deschiderea dezbaterilor de către președintele grupului de lucru Miroslav Mikolasik, urmată de intervenția secretarului general al COMECE, preotul Patrick Daly. Documentul COMECE privitor la maternitatea surogat este prezentat de preotul iezuit Patrick Verspieren, de la Centrul Sèvres (Centrul Internaţional de Studii Pedagogice), din Paris. În cadrul conferinței se dedică de asemenea un moment de aprofundare temei traficului cu ființe umane, în special cu femei.

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia