pastoratia romilor

19.02.2015, Oradea (Catholica) – Conferinţa „Migraţia romilor: dileme şi perspective ale Uniunii Europene” organizată de Asociaţia Caritas Eparhial Oradea împreună cu Episcopia Greco-Catolică de Oradea, sub patronajul Conferinţei Episcopilor Catolici din România şi cu sprijinul Renovabis, a început miercuri, 18 februarie 2015, cu Sfânta Liturghie în rit latin, la biserica cu hramul Sf. Gheorghe din curtea Seminarului Teologic din Oradea. Lucrările au continuat la Hotel Continental, citim în relatarea de pe EGCO.ro.

În deschiderea conferinţei, care a durat până în 20 februarie, au vorbit pr. Olimpiu Todorean, preşedintele Asociaţiei Caritas Eparhial, în calitate de organizator; PS Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, în calitate de gazdă a evenimentului; PS Petru Gherghel, Episcop romano-catolic de Iaşi, responsabil cu migraţia în Conferinţa Episcopală Română; şi Monika Kleck, referent Renovabis pentru România, în calitate de susţinător al evenimentului.

Conferinţa se vrea una interactivă şi este planificată ca o experienţă de împărtăşire, gândire şi învăţare. Evenimentul va oferi participanţilor un cadru în care aceştia să-şi împărtăşească experienţele din proiecte, bune practici, dar şi să pună întrebări la care să găsească răspunsuri. Folosind principiile metodelor work-caffe, respectiv open space, participanţii vor fi cei care vor stabili temele specifice ale dezbaterilor şi vor formula, la final, concluziile. Vineri, 20 februarie, se va elabora un material care să stea la baza emiterii unui document din partea Conferinţei Episcopilor Catolici din România.

Conferinţa se adresează cu precădere specialiştilor şi persoanelor active în domeniul migraţiei romilor, atât din ţările de origine ale migranţilor, cât şi din ţările de destinaţie ale acestora. 61 de reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale naţionale, ai instituţiilor europene cu responsabilităţi în acest domeniu, ai societăţii civile şi ai diverselor organizaţii reprezentative ale romilor din 8 ţări: Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Elveţia, Germania, Italia, Ungaria şi România, participă la această conferinţă şi lucrează împreună la găsirea unor modalităţi mai bune, mai eficiente de a aborda această chestiune actuală şi, în acelaşi timp, provocatoare.

Episcopul Virgil Bercea, a declarat miercuri, 18 februarie, pentru AGERPRES, că problematica migraţiei romilor este una europeană, nu doar a României sau a Bisericii Catolice. „Problema noastră este faptul că nu ne asumăm ca şi ţară numărul exact al acestei comunităţi şi nu vorbim foarte clar. Guvernele noastre, de-a lungul timpului, au ocultat întotdeauna numărul lor. Dacă s-ar fi spus numărul real, cu siguranţă că programele europene pentru această comunitate, pentru dezvoltarea şi promovarea ei, şi mai ales în câmpul educaţional, pe care eu îl consider fundamental, ar fi fost altele din partea Europei”.

Biserica, a afirmat ierarhul, are un rol foarte important în a da un sens vieţii acestor persoane care sunt fii ai lui Dumnezeu ca şi toţi ceilalţi, în a le fi aproape, pentru că majoritatea sunt într-adevăr fiinţe greu încercate, dar mai cu seamă are un rol fundamental în a le crea cadrul educaţiei. „Dintotdeauna, Biserica a încercat să fie aproape, cu atât mai mult în zilele noastre, pentru că alături de faptul că sunt destul de excluşi, a intervenit inclusiv migraţia, care este un fenomen la nivel mondial şi care nu doar pe ei, pe romi, ci pe toţi ne poartă în toate părţile. Dar rolul fundamental al Bisericii stă în încercarea de a crea o anumită cultură şi a-i scoate din această situaţie în care le sunt refuzate, la modul general, şcoala, educaţia, culturalizarea”.

Demersurile educative al Bisericii Greco-Catolice se cunosc din istorie, încă dinainte de 1948, iar după 1989 eforturile de educare au continuat în diverse forme şi nivele. Astfel, mulţi etnici romi au fost acceptaţi în aceste şcoli fără a ţine cont de faptul că sunt romi sau de altă etnie, unii chiar au absolvit studiile în seminar, devenind preoţi, celibi ori căsătoriţi. Unii celebrează pentru comunităţile lor rome, alţii celebrează pentru comunităţile de români şi lumea nu-i refuză, dar sunt şi unii care au studiat în străinătate şi au rămas acolo lucrând ca şi preoţi. Pe de altă parte, Episcopul a mai menţionat că este foarte important să se lucreze în comunităţi mici, în diverse localităţi, aşa cum se practică şi în bisericile romano-catolice din Ardeal, Moldova sau Bucureşti.

O latură importantă a acestui domeniu mai este cea a ajutorului social, care este o altă coordonată fundamentală a Bisericii. „Nu este vorba doar de a le da un bănuţ şi a merge mai departe, a trece pe lângă ei şi a nu-i privi. Înainte de toate, a da o mângâiere prin atenţie, a asculta, a vedea care îi este problema fundamentală, şi apoi, dacă este nevoie, îi dai şi bănuţul respectiv. Dar dacă îi dăm doar bănuţul, îl considerăm pe cel de lângă noi, fie că e rom sau un sărac, îl considerăm un obiect. În momentul când l-am privit în ochi, cum spune şi Papa Francisc, repet, nu are importanţă că e sărac, rom sau de altă etnie, în acel moment l-am considerat o fiinţă, o persoană umană, demnă de aprecierea şi atenţia noastră”, a mai spus Episcopul Bercea.

Sursa: EGCO.ro

Exprimaţi-vă opinia