Postul si Creatia

Postul Mare şi îngrijirea Creaţiei lui Dumnezeu: 18 februarie – 28 martie 2015, invitaţie a Mişcării Catolice Mondială pentru Mediu

RV 17 februarie 2015. Se intensifică în lume iniţiativele de sensibilizare a Bisericilor şi organizaţiilor din societatea civilă în vederea următoarei Conferinţe ONU asupra climei, care va avea loc în luna decembrie la Paris (Cop21). Din dorinţa de a îngriji Creaţia lui Dumenezeu, Biserica Catolică se alătură iniţiativelor promovate până acum de Federaţia Luterană Mondială (Flm) şi de Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, asupra responsabilităţii globale şi sustenabilitate ambientală. În acest sens, a fost înfiinţată în luna ianuarie a acestui an Mişcarea Catolică Mondială pentru Mediu (GCCM).

În această perioadă, Mişcarea promovează inițiative de sensibilizare şi luare de măsuri cu caracter personal.

Ca prim pas, Mișcarea lansează astăzi, 18 februarie, invitaţia la: 40 de zile de abstinenţă şi rugăciune pentru Creaţia Lui Dumnezeu. Din Miercurea Cenușii până pe 28 martie, catolicii din peste 45 de țări ale lumii sunt vor ţine post şi se vor ruga pentru toți cei afectați de schimbările climatice. De asemenea, pe parcursul perioadei Postului Mare, creştinii sunt încurajați să reducă consumul de produse și servicii care produc gaze cu efect de seră şi să recicleze produsele second-hand.

Inițiativa face parte din reţeaua «Un an de abstinenţă pentru mediul înconjurător», lansată la 1 decembrie 2014 de Federaţia Mondială Luternă, căreia i s-au alăturat organizații și asociații catolice din întreaga lume.

Catolicii sunt chemaţi să fie o voce profetică în apărarea climei
GCCM se inspiră din Doctrina Socială a Bisericii şi îşi are originile în Tradiţia Bisericii Catolice şi a repetatelor intervenţii ale papei Francisc asupra acestui argument. Pontiful vorbeşte deseori de strânsa legătură care există între umanitate şi Creaţie, pe care întreaga populaţie a Globului este responsabilă «să o îngrijească».

„Liderii catolici, se citeşte pe site-ul GCCM, trebuie să fie vocea profetică a unui dialog spiritual cu întreaga societate, în mod particular cu liderii politici, oamenii de afaceri şi consumatorii responsabili de politicile distructive pentru mediul înconjurător”.

„Catolicii, continuă mişcarea, trebuie să aibă o grijă acurată asupra planului Creaţiei lui Dumnezeu, pentru ca toţi să aibă viaţă în abundanţă. Până când implicaţiile morale ale schimbărilor climatice produse de om nu vor fi stabilite cu claritate şi nu vor fi acceptate, au mai subliniat promotorii, este puţin probabil ca instituţiile să adopte tehnologii, economii și stiluri de viață sustenibile”.

(rv – M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia