studenti

17 februarie 2015. “Nu este important ca Isus să ne vindece ci să ne mântuiască”: spunea Papa Francisc la una din omiliile din cadrul Sfintelor Liturghii celebrate dimineața, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican (omilia Sfintei Liturghii din 22 ianuarie 2015). De la această reflecție a plecat episcopul Lorenzo Leuzzi, directorul Oficiului pentru Pastoraţia Universitară din cadrul Vicariatului de Roma, în redactarea Scrisorii adresată studenților din Roma, în vederea Postului Mare.

Puțini știu că mons. Lorenzo Leuzzi nu este doar un medic de suflete, în calitate de preot, ci și un medic de formație, prin studiile și licența în medicină. Poate tocmai de aceea i-a atras atenția îndeosebi fraza rostită de Pontif referitoare la mântuirea adusă de Isus, ce este cu mult mai importantă decât vindecarea. De altfel, în premiza Scrisorii, referindu-se la fraza: “Nu este important ca Isus să ne vindece ci să ne mântuiască”, mons. Leuzzi scrie: “Este o afirmație care ar trebui să fie evidentă pentru medici, și anume că un medic ar trebui să știe mereu să îngrijească însă nu poate întotdeauna să vindece, căci îngrijirea merge câteodată dincolo de vindecare, aceasta din urmă fiind uneori imposibilă dacă nu se petrece o minune. Însă, în opinia publică din zilele noastre, vindecarea este sinonim cu îngrijirea.

“Vindecarea este noul nume asumat de “opiul popoarelor”. Câte religii nu oferă vindecare, se întâmplă chiar și în grupuri catolice. Aceasta este marea iluzie a societății contemporane. S-a trecut de la opiul popoarelor aplicat claselor sociale, la vindecarea cu orice preț”, scrie mons. Lorenzo Leuzzi în deschiderea Scrisorii adresată studenților din Roma, cu ocazia Postului Mare.

Reflectând asupra vindecării cu orice preț, responsabilul cu pastorația studenților din capitala Italiei atrage atenția asupra pericolului prezentat de capcana mentalității vindecării imediate, fără îngrijire și tratament, specifică societății contemporane, atât de lipsită de timp. Totodată, i-a îndemnat pe studenți să nu caute alt Mântuitor înafara lui Isus, căci doar Cristos – care a luat asupra sa bolile noastre – ne poate ajuta să chemăm pe nume propria boală fără teama de a fi identificați cu aceasta.

“Nu căutați alți mântuitori, căci numai Cristos este Mântuitorul omului, în globalitatea sa”, le spune studenților episcopul Leuzzi, îndemnându-i să fie atenți la căutările deșarte ale unui Dumnezeu care vindecă fără să trateze, care intervine cu forță, dar nu-ți poartă de grijă.

Apelând la o figură de stil, directorul Oficiului pentru Pastoraţia Universitară din cadrul Vicariatului de Roma, le-a sugerat studenților să încerce să trăiască “un anotimp al îngrijirii unii de ceilalți” și al solidarității în vederea construirii unui viitor împreună, avându-l pe Isus în centrul vieții, ca reper în organizarea propriei existențe.

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia