Comitetul European al Educaţiei Catolice cu sediul la Bruxelles (CEEC), în cadrul căruia Secretariatul Naţional al Educaţiei Catolice din România (SNEC-România) este membru activ de peste două decenii, a inaugurat în mediul online noul site CEEC: www.ceec.be. În discuţiile purtate la adunările generale CEEC, mulţi dintre responsabilii învăţământului catolic european au insistat asupra dorinţei exprimate de numeroase dintre şcolile de profil/confesionale de a găsi parteneri pentru schimburi sau proiecte europene. logo_ceec

În acest sens, fac un apel către directorii instituţiilor catolice şi îi îndemn pe colegii mei – educatori, învăţători, profesori – să profite de oportunităţile de cooperare în educaţie oferite de Comisia Europeană prin intermediul acestui prestigios organism (CEEC). Pentru a se înscrie şi a-şi anunţa disponibilitatea de a iniţia un parteneriat, instituţiile doritoare sunt rugate să completeze formularul “PARTENERIATE” de pe site-ul www.ceec.be, disponibil sub fila “PROIECTE”, iar apoi să viziteze pagina “TÂRGUL DE PROIECTE”, pentru ca fiecare să poată găsi un răspuns la cererea sau propunerea făcută. În felul acesta, fiecare şcoală va avea posibilitatea de a-şi contacta direct posibilii parteneri şi, implicit, de a anunţa secretariatul CEEC, pentru ca acesta să poată actualiza pagina “PROIECTE”, afişând parteneriatele şcolare nou alcătuite.

Proiectele introduse în cadrul programului Erasmus+ sunt deschise oricărui tip de învăţământ (privat, confesional sau non-confesional). Bineînţeles că există posibilitatea dezvoltării de proiecte exclusiv între şcoli catolice, dar foarte probabil acestea nu vor primi nicio finanţare din partea Comisiei Europene. Este aşadar puternic încurajată cooperarea între instituţiile de învăţământ cu profil confesional şi cele cu profil laic, fără a exista niciun fel de interdicţie.

La modul concret, domnul Guy Selderslagh, secretar general al CEEC, şi doamna Myriam Badart, director administrativ, ne indică modul în care se va desfăşura acest proces:

1. o şcoală aflată în căutare de parteneri completează formularul “PARTENERIATE” pe site-ul CEEC www.ceec.be;

2. acest formular este trimis automat la secretariatul CEEC de la Bruxelles;

3. Secretariatul CEEC trimite o confirmare de primire şi invită respectiva şcoală să viziteze pagina “TÂRGUL DE PROIECTE” de pe site;

4. pe pagina “TÂRGUL DE PROIECTE” sunt postate informaţii despre proiect şi despre şcoala implicată;

5. fiecare şcoală poate vizita această pagină web şi îşi poate contacta direct potenţialul partener/potenţialii parteneri;

6. şcoala informează apoi secretariatul CEEC dacă a fost lansat un proiect şi care este/sunt partenerul implicat/partenerii implicaţi.

Accesând site-ul www.ceec.be, veţi putea găsi informaţii utile cu privire la Ştiri, rubrică în cadrul căreia sunt menţionate activităţi recente ale ţărilor membre CEEC sau evenimente aflate în pregătirea organismelor europene, sub formă de link-uri către unul sau mai multe site-uri de informare europeană generală, dar, mai ales, Documente, care oferă acces la diverse informaţii şi texte produse de către CEEC.

Prof. dr. Mioriţa Baciu Got

Exprimaţi-vă opinia