12.02.2015, Roma (Catholica) – „Mai puţin pentru noi, îndeajuns pentru toţi” este tema unei Campanii ecumenice în Postul Mare care se desfăşoară în Elveţia din Miercurea Cenuşii până în Duminica Paştelui în ritul latin: 18 februarie – 5 aprilie. Obiectivul campaniei este acela de a sensibiliza solidaritatea în rândul creştinilor şi de a promova comportamente responsabile faţă de inegalităţile din condiţiile de trai din lume. Iniţiativa aparţine organizaţiei catolice „Acţiune pentru Postul Mare” (Action de Carême), împreună cu protestanţii asociaţiei „Pâine pentru aproapele” (Pain pour le prochaine) şi creştinii fundaţiei „A fi parteneri” (Etre partenaire), citim pe situl Radio Vatican. actiondecareme

Într-o notă a organizaţiei ADC, aflăm că programul Campaniei cuprinde teme precum: excesul alimentar, consumul de carne, schimbările climatice şi foametea în ţările din sudul lumii. În ceea ce priveşte alimentaţia, Action de Carême, aminteşte că „a consuma carne nu este ceva incompatibil cu un stil de viaţă care respectă mediul. Cu toate acestea, pentru a satisface consumul ţărilor occidentale, multe regiuni din lume sunt sacrificate pentru un profit fără scrupule… cum ar fi zonele din Brazilia cu o biodiversitate considerabilă care au fost sacrificate pentru producţia industrială de furaje pentru hrana animalelor”.

Responsabilul biroului de presă al Campaniei subliniază că asemenea proceduri au efecte asupra climei. „Distrugerea de păduri tropicale, utilizarea îngrăşămintelor chimice şi reproducerea excesivă contribuie la încălzirea climatică, în timp ce producţiile alimentare industriale sunt responsabile de aproximativ 40% din gazele cu efect de seră din întreaga lume. Producţia de carne ocupă 70% din suprafaţa agricolă a planetei”. De aceea, mai spun organizatorii, este nevoie de un consum mai responsabil, precum şi de practici agricole naturale şi ecologice.

Nu în ultimul rând, în vederea Conferinţei ONU asupra schimbărilor climatice, care va avea loc la Paris în luna decembrie a anului 2015, ADC aminteşte că în Elveţia a fost deja lansată o petiţie pentru a cere Consiliului Federal şi Parlamentului Elveţiei să ia poziţie în favoarea „justiţiei climatice”. Ţara cantoanelor are nevoie să reducă emisia de gaze cu efect de seră şi să susţină financiar ţările în curs de dezvoltare care au acelaşi obiectiv.

Sursa: Radio Vatican

Exprimaţi-vă opinia