10.02.2015, Vatican (Catholica) – „Sfântul Scaun urmăreşte cu atenţie situaţiile de criză din diferite părţi ale lumii, inclusiv din regiunea estică a Ucrainei. În contextul escaladării conflictului ce a dus la atât de multe victime inocente, Sfântul Părinte şi-a înnoit apelul pentru pace în repetate rânduri. Prin aceste intervenţii, în timp ce îi invită pe credincioşi să se roage pentru cei ucişi sau răniţi în urma ostilităţilor, Papa subliniază de asemenea urgenţa reluării negocierilor ca singura cale posibilă de ieşire din logica montării acuzaţiilor şi reacţiilor.”
lombardi3

„În faţa diferitelor interpretări ale cuvintelor Papei, în special a celor de miercuri, 4 februarie, consider util să precizez că el a dorit mereu să se adreseze tuturor părţilor interesate, crezând în eforturile sincere ale fiecăreia de implementare a înţelegerilor stabilite prin consens comun şi invocând principiul dreptului internaţional, la care Sfântul Scaun s-a referit de mai multe ori de la începerea crizei. Aşa după cum Sfântul Ioan Paul al II-lea repeta frecvent, umanitatea trebuie să îşi găsească curajul de a substitui dreptul la forţă cu forţa legii.” Pr. Lombardi a mai spus: „Sfântul Părinte aşteaptă cu bucurie vizita ad limina a episcopatului ucrainean, programată pentru 16-21 februarie. Va fi o ocazie în plus să îi întâlnească pe aceşti fraţi Episcopi, să fie informat direct despre situaţia din această ţară dragă, să mângâie Biserica şi pe cei care suferă, şi să evalueze împreună căile de reconciliere şi de pace.”

După audienţa generală de săptămâna trecută, Pontiful s-a rugat ca „această oribilă violenţă fratricidă să înceteze cât mai curând posibil”. Peste 5.400 de persoane au murit în conflictul din estul Ucrainei de la începerea lui în aprilie 2014, când separatiştii pro-ruşi au început lupta cu guvernul ucrainean. Rebelii sunt sprijiniţi atât cu arme cât şi cu trupe ruseşti, după cum susţine nu doar Ucraina ci şi diverse naţiuni occidentale. Datorită prezenţei trupelor ruse în estul ţării lor, mulţi ucraineni au fost deranjaţi de descrierea făcută de Papa violenţei ca fiind „fratricide”, dat fiind că ei consideră criza un produs al agresiunii externe conduse de Moscova. Iar atunci când Patriarhul ortodox rus a lăudat cuvintele Papei Francisc, nemulţumirea ucrainenilor – inclusiv a celor catolici – a crescut şi mai mult.

Exprimaţi-vă opinia