09.02.2015, Vatican (Catholica) – Ocrotirea creaţiei lui Dumnezeu, a mediului înconjurător, nu este un privilegiu al „verzilor” şi al ecologiştilor, această responsabilitate revenind tuturor creştinilor, a spus Papa Francisc în predica la Sfânta Liturghie celebrată luni, 9 februarie 2015, dimineaţă, în capela Casei Sf. Marta din Vatican, cu participarea mai multor grupuri de credincioşi. Pontiful a prezentat o amplă reflecţie despre cea de a doua creaţie, despre facerea din nou a lumii şi a omului prin lucrarea mântuirii lui Isus Cristos, care a re-creat ceea ce a fost distrus prin păcat, citim pe situl Radio Vatican. francisc ecologie

Papa Francisc a pornit de la prima lectură, luată luni în ritul roman sau latin din cartea Genezei (1,1-19), în care Dumnezeu creează universul. Sfântul Părinte a subliniat că Dumnezeu nu se opreşte aici: „El sprijină fără încetare ceea ce a creat”. Despre Evanghelia zilei (Marcu 6,53-56), în care Isus este înconjurat de o mulţime de bolnavi, Papa a spus că venirea lui Isus Cristos inaugurează noua creaţie, din moment ce toţi cei care îl atingeau se vindecau de răul care pusese stăpânire asupra lor. Această „a doua creaţie” este „mai frumoasă decât cea dintâi”, dar cere din partea omului „statornicie în credinţă”, care devine posibilă prin lucrarea Duhului Sfânt.

„Dumnezeu lucrează, continuă să lucreze, şi noi ne putem întreba cum trebuie să răspundem la creaţia lui Dumnezeu, care s-a născut din iubire, căci Dumnezeu lucrează din iubire. La prima creaţie trebuie să răspundem cu responsabilitatea pe care Domnul o încredinţează tuturor oamenilor: ‘Pământul e al vostru, continuaţi-l, supuneţi-l, faceţi-l să crească!’ Există şi pentru noi responsabilitatea de a face să crească pământul, de a face să crească creaţia, de a o păstra şi a o face să crească după legile proprii. Noi suntem administratori ai creaţiei, nu stăpâni.”

În această privinţă, a reluat Sfântul Părinte, trebuie să avem grijă să nu punem stăpânire pe creaţia lui Dumnezeu, ci să o facem să meargă înainte după legile sale. Acesta este, aşadar, primul răspuns la lucrarea lui Dumnezeu: să lucrăm pentru a păstra creaţia. „Când auzim că lumea se adună pentru a plănui cum să respecte creaţia, am putea spune: ‘Sunt verzii, ecologiştii!’. Dar nu, nu sunt ‘verzii’: respectarea mediului este un lucru creştinesc! Este primul nostru răspuns la prima creaţie a lui Dumnezeu. Este responsabilitatea noastră. Un creştin care nu respectă creaţia lui Dumnezeu, nu o face să crească, este un creştin căruia nu-i pasă de munca lui Dumnezeu, de acea lucrare care s-a născut din iubirea lui Dumnezeu faţă de noi”.

După cum prima creaţie cere un răspuns din partea omului, la fel şi cea de a doua creaţie. Sfântul Paul, a arătat Papa Francisc, ne spune să ne „împăcăm cu Dumnezeu”, „să mergem pe calea reconcilierii interioare, a reconcilierii comunitare, pentru că împăcarea este lucrarea lui Cristos”. Acelaşi apostol ne îndeamnă să nu-l întristăm pe Duhul Sfânt care este în noi, care este înăuntrul nostru şi lucrează în interiorul nostru. Noi nu credem într-un Dumnezeu abstract, ci într-un Dumnezeu personal: Persoana Tatălui, Persoana Fiului, Persoana Duhului Sfânt.

„Toate cele trei Persoane sunt implicate în această creaţie, în această re-creaţie, în această perseverenţă în re-creaţie. Şi la toate trei noi trebuie să răspundem: să păzim şi să facem să crească creaţia, să ne lăsăm împăcaţi cu Dumnezeu în Isus Cristos zi de zi şi să nu-l întristăm pe Duhul Sfânt, să nu-l izgonim de la noi: este oaspetele inimii noastre, cel care ne însoţeşte şi ne face să creştem”. „Domnul”, a încheiat Pontiful, „să ne dăruiască harul de a înţelege că El este la lucru şi de a răspunde cum se cuvine la lucrarea iubirii Sale”.

Exprimaţi-vă opinia