08.02.2015, Vatican (Catholica) – Creştinii sunt chemaţi să ducă celor bolnavi lumina Evangheliei şi puterea harului, a spus Papa Francisc la rugăciunea „Angelus” recitată duminică, 8 februarie 2015, în Piaţa San Pietro, comentând pagina Evangheliei proclamată în ritul roman sau latin despre Isus care predica Împărăţia lui Dumnezeu şi îi vindeca pe cei bolnavi. După rugăciune, Papa şi-a exprimat încurajarea pentru toţi cei care participă în diferite forme la prima Zi Internaţională de Rugăciune şi Reflecţie dedicată victimelor traficului cu fiinţe umane, formă modernă de sclavie pe care a numit-o „nedemnă de o societate civilizată”. Vă oferim discursul Sfântului Părinte după traducerea realizată de Radio Vatican. papa angelus

Iubiţi fraţi şi surori,

Evanghelia de astăzi (Marcu 1,29-39) ni-l prezintă pe Isus care, după ce a predicat sâmbăta în sinagogă, vindecă un mare număr de bolnavi. A predica şi a vindeca: aceasta este activitatea principală a lui Isus în viaţa Sa publică. Prin predicare El vesteşte Împărăţia lui Dumnezeu şi prin vindecare arată că aceasta este aproape, că Împărăţia lui Dumnezeu este în mijlocul nostru.

Intrând în casa lui Simon Petru, Isus vede că soacra lui era la pat, cu febră; imediat o ia de mână, o vindecă şi o face să se ridice în picioare. După apusul soarelui, când s-a încheiat sâmbăta, lumea poate să iasă şi să-i aducă la El pe cei bolnavi, şi Isus vindecă o mare mulţime de oameni afectaţi de tot felul de boli: fizice, psihice şi spirituale. Venind pe pământ ca să vestească şi să împlinească mântuirea omului întreg şi a întregii omeniri, Isus arată o predilecţie specială faţă de cei care sunt răniţi trupeşte şi sufleteşte: cei săraci, cei păcătoşi, cei stăpâniţi de diavol, cei bolnavi şi marginalizaţi. El se arată astfel medic atât al sufletelor cât şi al trupurilor, Bunul samaritean al omului. Este adevăratul Mântuitor: Isus mântuieşte, Isus se îngrijeşte, Isus vindecă.

Vindecarea bolnavilor din partea lui Cristos ne îndeamnă să ne gândim la sensul şi valoarea suferinţei. La aceasta ne cheamă şi Ziua Mondială a Bolnavului, pe care o vom marca miercuri, 11 februarie, pomenire liturgică a Preasfintei Fecioare Maria de la Lourdes. Binecuvântez iniţiativele pregătite pentru această Zi, în special Veghea de rugăciune care va avea loc la Roma în seara de 10 februarie. Şi aici ţin să-l amintesc pe preşedintele Consiliului Pontifical pentru Pastoraţia Serviciilor de Sănătate, Mons. Zygmunt Zimowski, care este foarte bolnav în Polonia. O rugăciune pentru el, pentru sănătatea sa, pentru că el a pregătit această Zi şi ne însoţeşte cu suferinţa sa în această Zi. O rugăciune pentru Mons. Zimowski!

Lucrarea mântuitoare a lui Cristos nu se epuizează prin persoana Sa şi în arcul vieţii Sale pământeşti; ea continuă prin mijlocirea Bisericii, sacramentul iubirii şi blândeţii lui Dumnezeu faţă de oameni. Când i-a trimis în misiune pe discipolii Săi, Isus le-a dat un îndoit mandat: să vestească Evanghelia mântuirii şi să-i vindece pe cei bolnavi (cf Marcu 10,7-8). Credincioasă acestei învăţături, Biserica a considerat dintotdeauna îngrijirea bolnavilor o parte integrantă a misiunii ei. Pe cei săraci şi bolnavi îi veţi avea întotdeauna cu voi, ne aminteşte Isus (cf. Matei 26,11), iar Biserica îi întâlneşte mereu pe drumul ei, considerând persoanele bolnave drept o cale privilegiată de a-l întâlni pe Cristos, de a-l primi şi a-l sluji.

A-l îngriji pe cel bolnav, a-l primi şi a-l sluji înseamnă a-l sluji pe Cristos, bolnavul este trupul lui Cristos. Aceasta se întâmplă şi în timpurile noastre când, în ciuda multiplelor cuceriri ale ştiinţei, suferinţa interioară şi trupească a persoanelor trezeşte marile întrebări cu privire la sensul bolii, al durerii şi al morţii. Este vorba de întrebări existenţiale, la care activitatea pastorală a Bisericii trebuie să răspundă în lumina credinţei, avându-l înaintea ochilor pe Cel răstignit, în care apare întregul mister de mântuire al lui Dumnezeu Tatăl, care din iubire faţă de oameni nu l-a cruţat pe Fiul Său (cf. Romani 8,32).

De aceea, fiecare dintre noi este chemat să ducă lumina Cuvântului lui Dumnezeu şi puterea harului celor care suferă şi celor care îi îngrijesc, rudelor, medicilor, infirmierilor, pentru ca îngrijirea bolnavului să fie făcută tot mai mult cu umanitate, cu dăruire generoasă, cu iubire evanghelică, cu blândeţe. Biserica Mamă, prin mâinile noastre, mângâie suferinţele noastre şi se îngrijeşte de rănile noastre, o face cu blândeţe de mamă. Să ne rugăm Mariei, vindecarea bolnavilor, pentru ca orice persoană suferindă să simtă, graţie solicitudinii celui din preajmă, puterea iubirii lui Dumnezeu şi mângâierea blândeţii Sale paterne şi materne.

După Angelus, Sfântul Părinte a spus următoarele:

Iubiţi fraţi şi surori,

Astăzi, 8 februarie, pomenirea liturgică a Sfintei Iosefina Bakhita, călugăriţă sudaneză care de mică a trăit experienţa dramatică de a fi victimă a traficului de persoane, Uniunile Superioarelor şi Superiorilor Majori ai Institutelor de Viaţă Consacrată au promovat Ziua de Rugăciune şi Reflecţie împotriva traficului de persoane. Îi încurajez pe cei care sunt implicaţi în a-i ajuta pe bărbaţii, femeile şi copiii înrobiţi, exploataţi, abuzaţi ca instrumente de lucru sau de plăcere şi adesea torturaţi şi mutilaţi. Sper ca aceia care au responsabilitatea conducerii să lupte cu hotărâre pentru înlăturarea cauzelor acestei ruşinoase plăgi, o plagă nedemnă de o societate civilă. Fiecare dintre noi să simtă datoria de a fi glasul acestor fraţi ai noştri, umiliţi în demnitatea lor. Să ne rugăm toţi împreună către Fecioara, pentru ei şi pentru familiile lor (Bucură-te, Marie).

Îi salut pe toţi pelerinii prezenţi, familiile, grupurile parohiale, asociaţiile. În particular îi salut pe credincioşii din Caravaca de la Cruz (Spania), din Anagni, Marcon, Quartirolo şi Corato; corurile Arhidiecezei de Modena-Nonantola, pe copiii din Buccinasco, precum şi pe cei provenind din Letonia şi Brazilia. Tuturor vă doresc o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Sursa: Radio Vatican

Exprimaţi-vă opinia