03.02.2015, Vatican (Catholica) – După decenii de dezbatere în Biserică, Papa Francisc a recunoscut oficial faptul că Arhiepiscopul salvadorian Oscar Romero a fost ucis „din ură faţă de credinţă” şi nu din motive pur politice. Sfântul Părinte a semnat astăzi, 3 februarie, decretul prin care recunoaşte ca martiriu asasinarea la 24 martie 1980 a Arhiepiscopului Romero în capela unui spital din San Salvador, pe când celebra Liturghia. oscarromero

Decretul deschide calea pentru beatificarea Arhiepiscopului Romero. Postulatorul cauzei sale de beatificare, Arhiepiscopul Vincenzo Paglia, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Familie, a anunţat o conferinţă de presă mâine legată de noutatea apărută astăzi. Cauza Arhiepiscopului Romero a fost deschisă la Vatican în 1993, dar a fost amânată ani de zile, timp în care Congregaţia pentru Doctrina Credinţei i-a studiat scrierile, în prim plan fiind însă o amplă dezbatere privind la motivul uciderii sale: pentru credinţă sau pentru poziţiile sale politice împotriva guvernului salvadorian şi împotriva escadroanele morţii ce operau în ţara sa. Ca lider al Arhidiecezei de San Salvador din 1977 până la moarte, a vorbit tot mai vehement în apărarea conaţionalilor săraci şi oprimaţi.

Papa Benedict al XVI-lea declara reporterilor în 2007 că Arhiepiscopul a fost „cu siguranţă un mare mărturisitor al credinţei”, care „merită beatificarea, fără îndoială”. Dar a subliniat că unele grupuri au complicat cauza de beatificare încercând să îl coopteze pe Arhiepiscop ca figură politică. După şapte ani, Papa Francisc – primul Papă latino-american – le-a spus reporterilor că „pentru mine Romero este omul lui Dumnezeu”. Dar, a spus el atunci, „procesul trebuie să meargă înainte, iar Dumnezeu trebuie să ofere semnul Său. Dacă doreşte, o va face.” La audienţa generală din 7 ianuarie, Pontiful a citat cuvintele spuse de Arhiepiscopul Romero la funeraliile unui preot asasinat de escadroanele morţii salvadoriene: „Trebuie să fim gata să murim pentru credinţa noastră chiar dacă Domnul nu ne va acorda această onoare”.

Deşi nu a fost percepută ca o presiune pentru progresul cauzei, Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea s-a rugat la mormântul Arhiepiscopul Romero din Catedrala din San Salvador în timpul vizitei făcute în oraş în 1983, şi apoi în 1996. În timpul primei sale vizite, le-a spus celor prezenţi: „Între zidurile acestei Catedrale se află rămăşiţele pământeşti ale Arhiepiscopului Oscar Arnulfo Romero, păstor zelos a cărui iubire pentru Dumnezeu şi slujire a fraţilor şi surorilor sale a condus la chiar sacrificiul vieţii sale, în mod violent, pe când celebra sacrificiul iertării şi reconcilierii.” Când s-a întors după 13 ani, Papa Ioan Paul al II-lea le-a spus credincioşilor că doreşte să se roage din nou la mormântul Arhiepiscopului Romero, „asasinat brutal pe când oferea jertfa Liturghiei”. Papa s-a declarat încântat de faptul că amintirea Arhiepiscopului „continuă să fie vie între voi”.

Decretul de recunoaştere a martiriului anulează cerinţa unui miracol atribuit mijlocirii candidatului pentru a se putea trece la beatificarea sa. În general totuşi un miracol după beatificare este considerat necesar pentru canonizare. Tot astăzi Papa Francisc a semnat decretele de recunoaştere a martiriului a doi franciscani conventuali polonezi şi al unui preot misionar italian, ucişi de guerilele din Peru în 1991. Preoţii franciscani Michal Tomaszek şi Zbigniew Strzalkowski, precum şi pr. Alessandro Dordi, plecat din Dieceza de Bergamo, au fost ucişi în incidente separate în august 1991. Datele pentru beatificarea Arhiepiscopului Romero, respectiv a martirilor din Peru, nu au fost încă anunţate.

Exprimaţi-vă opinia