30.01.2015, Vatican (Catholica) – Eforturile continue ale Vaticanului de a ajuta persoanele fără locuinţă din Roma s-au extins dincolo de spaţii pentru duşuri şi băi în Piaţa San Pietro, cu o frizerie care se va deschide în curând. „Principala noastră grijă este să le dăm oamenilor demnitatea lor”, a declarat Arhiepiscopul Konrad Krajewski, care se ocupă de operele de caritate ale Papei. În noiembrie 2014, a început construcţia unui nou spaţiu pentru duşuri şi băi pentru persoanele fără adăpost, sub colonadele din Piaţa San Pietro. Arhiepiscopul, care a supravegheat proiectul, a stabilit şi un spaţiu pentru o frizerie. sanpietro2

El a arătat dificultatea cu care se confruntă cei fără locuinţă în a se spăla, ceea ce în schimb îi face pe ceilalţi să îi respingă – sau îi face pe ei să se teamă de respingere. „O persoană are nevoie să îşi păstreze părul de pe cap şi de pe faţă aranjate, şi pentru a preveni unele boli”, a mai spus Arhiepiscopul. „Acesta este un alt serviciu la care persoanele fără adăpost nu au uşor acces. Nu este uşor pentru ei să intre într-o frizerie normală, deoarece poate exista teama că ceilalţi clienţi ar putea lua de la ei de exemplu scabie”.

Iniţiativa va contribui de asemenea la „binele oraşului”, deoarece persoanele fără locuinţă adesea circulă cu autobuzul şi cu metroul şi intră în contact cu ceilalţi. Arhiepiscopul polonez Krajewski este elemosinierul papal, care realizează în numele Papei acte de caritate faţă de săraci şi strânge bani pentru aceste acte. Atunci când l-a numit, Papa Francisc i-a cerut să nu stea la biroul lui, ci mai degrabă să lucreze activ în beneficiul săracilor.

Mulţi frizeri s-au oferit cu entuziasm ca voluntari, inclusiv doi frizeri din organizaţia naţională italiană care transportă bolnavii la Lourdes, în Franţa, şi la alte sanctuare internaţionale. Alţi voluntari îşi încheie ultimul an de cursuri de frizerie. Frizeria va fi deschisă în zilele de luni, când frizeriile din Italia sunt în mod tradiţional închise. Este programată să fie deschisă peste câteva săptămâni.

Exprimaţi-vă opinia