29.01.2015, Washington (Catholica) – Catolicii trebuie să fie „învăţători milostivi” prin a trezi ceea ce este mai bun în toţi cei din jurul lor, a declarat un cunoscut predicator dominican în sărbătoarea Sf. Toma de Aquino, 28 ianuarie 2015. „Chemarea noastră, persoane consacrate, hirotoniţi şi laici deopotrivă, este să fim ‘învăţători milostivi care trezesc lumea’”, le-a spus Rev. Ken Letoile OP participanţilor la Liturghia celebrată în Sanctuarul Naţional al Neprihănitei Zămisliri din Washington DC. El a citat apelul Papei Francisc către persoanele consacrate de „a trezi lumea”. toma aquino

„Nu trebuie să ne surprindă faptul că Sf. Toma considera că a învăţa este un act profund de milostivire sufletească: ‘A-i învăţa pe cei neştiutori’”, a adăugat pr. Letoile. Foşti elevi îşi respectă profesorii excepţionali tocmai pentru că „ei au cerut ce e mai bun de la noi, după cum au şi determinat cele mai bune lucrări ale noastre… Ei ne-au format în adevăr. Au fost milostivi cu noi, pentru că noi suntem făcuţi să cunoaştem adevărul şi să ne bucurăm în el. Nu suntem făcuţi să fim ignoranţi.”

Pr. Letoile este superiorul Provinciei dominicane Sf. Iosif, una dintre cele patru provincii dominicane din SUA. La Liturghia celebrată în Sanctuarul Naţional din Washington, alături de pr. Letoile au concelebrat peste 50 de preoţi de la Universitatea Catolică a Americii, din apropiere, de la Casa Dominicană de Studii şi de la alte seminare şi case de studii ale persoanelor consacrate. Liturghia a inaugurat noul semestru academic şi a celebrat Săptămâna Şcolilor Catolice. Sf. Toma este, între altele, sfântul patron al şcolilor catolice.

„Unul dintre respectaţii mei profesori dominicani ne-a spus că înainte să intre în clasă se ruga pentru harul de care avea nevoie pentru a-i iubi pe studenţii pe care urma să îi înveţe”, a împărtăşit pr. Letoile. „În cuvintele primei lecturi de astăzi, ‘M-am rugat şi mi s-a dat înţelepciune’. Această umilinţă este importantă pentru chemarea noastră de a fi învăţători milostivi”. Sf. Toma a fost transformat de „învăţătura milostivă”, a adăugat pr. Letoile. Profesorul Sfântului Toma, Sf. Albert cel Mare, „a văzut în studentul său timid ceea ce nici unul dintre ceilalţi profesori ai lui Aquino şi nici unul dintre colegii lui nu au putut vedea: un geniu înzestrat, care îl iubea pe Domnul, care ar fi putut, într-o zi, să înveţe lumea despre misterele credinţei creştine”.

Vorbind la sfârşitul Liturghiei, preşedintele Universităţii Catolice, John Garvey, a spus că vocaţia academică este în cele din urmă despre Dumnezeu şi nu o căutare egoistă a cunoaşterii. „Exemplul lui Toma ne arată că vocaţia academică nu este un joc. Nu este ceva ce câştigăm având cea mai mare medie la studii aducând cele mai inteligente argumente. Pentru Sf. Toma, scopul studierii teologiei era acela de a dobândi cunoaşterea de care avem nevoie pentru a ne orienta vieţile spre Dumnezeu, scopul final”. Când studenţii nu trăiesc ceea ce studiază, a adăugat el, „studiile noastre pot fi ca nişte conversaţii într-o cameră cu ecou. Reverberaţiile se combină până când sunetul este neinteligibil”. Săptămâna Naţională a Şcolilor Catolice începe în ultima duminică a lunii ianuarie. „Este celebrarea anuală a educaţiei catolice în SUA”, potrivit Asociaţiei Naţionale pentru Educaţia Catolică.

Exprimaţi-vă opinia