18.01.2015, Manila (Catholica) – Zeci de mii de tineri filipinezi s-au strâns duminica aceasta în Manila, cu Papa Francisc, pentru a auzi recomandarea sa ca societatea, inundată de informaţii, să îmbrăţişeze surprizele făcute din iubire de Dumnezeu. „Dumnezeu este un Dumnezeu al surprizelor, deoarece El ne-a iubit primul şi ne aşteaptă cu surprize”, a spus Papa Francisc pe 18 ianuarie, la un eveniment desfăşurat cu tinerii la campusul Universităţii Santo Tomas din Milano. „Iubirea vă deschide la surprize şi este o surpriză a iubi şi a fi iubit.”
papatineri
„Dacă ai doar informaţie, atunci dispare elementul surpriză”, a spus Pontiful. „Dumnezeu ne surprinde. Să ne lăsăm surprinşi de Dumnezeu.” Mai mulţi tineri filipinezi au dat scurte mărturii Sfântului Părinte despre vieţile lor şi apoi i-au pus diverse întrebări. Leandro Santos l-a întrebat pe Papa Francisc cum ar trebui studenţii să folosească cel mai bine tehnologia şi informaţia, fără a se lăsa distraşi de ele. „Noi, studenţii de astăzi, suntem atât de norocoşi să avem la dispoziţie o abundenţă de informaţii”, a spus Santos. „Datorită creşterii internetului şi exploziei reţelelor sociale, informaţia şi cunoaşterea au devenit imediat accesibile. Cu toate acestea, există o luptă privind modul în care folosim şi procesăm aceste informaţii. Multe dintre ele se vor pierde, mulţi ne simţim copleşiţi, suntem distraşi şi iniţiativele noastre împrăştiate. În ciuda avantajelor pe care le avem, ne simţim pierduţi şi cel mai adesea capacitatea de concentrare ne este compromisă.”

După mărturia dată de Santos, Papei Francisc i-au fost puse două întrebări. În primul rând, într-o lume a conexiunilor la internet, smartphone-urilor, sms-urilor nelimitate, relaţiilor romantice instant şi a stilurilor de viaţă încărcate, cum îţi poţi aloca timp pentru a reflecta la voinţa lui Dumnezeu în viaţa ta? Şi apoi: cum pot tinerii găsi iubirea adevărată într-o lume a filmelor şi a reţelelor sociale? Papa Francisc a început să răspundă afirmând că informaţia nu este neapărat ceva rău. Provocarea este să şti ce să faci cu informaţia achiziţionată. „Riscăm să devenim tineri-muzee […] care au de toate dar nu ştiu ce să facă”, a spus el. „Noi nu avem nevoie de tineri-muzee. […] Dar avem nevoie de tineri-sfinţi.” A deveni sfânt este o provocare a iubirii, şi a învăţa să iubeşti este cel mai important lucru de învăţat în viaţă, fie în universitate, fie în lumea exterioară, a explicat Papa Francisc.

Iubirea cere implicarea a trei limbaje – cel al minţii, al inimii şi al mâinilor, a explicat Sfântul Părinte. „Ceea ce gândeşti trebuie să simţi şi să pui în practică. Informaţiile tale să vină jos spre inima ta şi să se realizeze în fapte reale.” Papa a pus apoi mulţimea să repete de câteva ori: „A gândi, a simţi, a face”.

Exprimaţi-vă opinia