16.01.2015, Manila (Catholica) – Avertizând cu privire la faptul că „orice ameninţare la adresa familiei este ameninţare la adresa societăţii însăşi”, Papa Francisc a invitat poporul filipinez să fie martor profetic într-o lume care se confruntă cu atacuri la adresa căsătoriei şi vieţii. „Familia este ameninţată şi de tentativele crescânde ale unora pentru a redefini însăşi instituţia căsătoriei, de relativism, de cultura efemerului, o lipsă de deschidere la viaţă”, a avertizat Papa Francisc, vorbind vineri, 16 ianuarie 2015, familiilor reunite la Arena din Manila, în cadrul vizitei sale din 15-19 ianuarie în Filipine.
papa familie
Remarcile lui despre ameninţările la adresa familiei vin în contextul semnării, în 2013, de către preşedintele filipinez Benigno Aquino, a unei puternic controversate legi privind sănătatea reproducerii, care a atras proteste puternice din partea Episcopilor locali şi a adepţilor credinţelor religioase. Indicând numeroasele obstacole cu care se confruntă filipinezii şi societatea în ansamblu, Pontiful a evidenţiat nevoia de „familii bune şi puternice pentru a depăşi aceste ameninţări”. „Dumnezeu ne cheamă să recunoaştem pericolele care ameninţă familiile noastre şi să le ocrotim de rău… Fiţi sanctuare de respect faţă de viaţă, proclamând sacralitatea oricărei vieţi umane de la zămislire până la moartea naturală”.

Pontiful a subliniat şi importanţa odihnei în Domnul, amintind de Sf. Iosif, căruia „un înger în vis îi revelează voinţa lui Dumnezeu”. „În acest moment de odihnă în Domnul, făcând un soi de pauză între numeroasele noastre îndatoriri şi activităţi zilnice, Dumnezeu ne vorbeşte şi nouă. Ne vorbeşte în lectura pe care am ascultat-o, în rugăciuni şi în mărturii şi în tăcerea inimii noastre. Să reflectăm asupra a ceea ce Domnul ne spune, în special în Evanghelia din această seară. Există trei aspecte din acest text pe care vă rog să le luăm în considerare. Primul: a se odihni în Domnul. Al doilea: a se ridica împreună cu Isus şi Maria. Al treilea: a fi voce profetică.”

„Odihna este esenţială şi pentru sănătatea noastră spirituală, pentru ca să putem asculta glasul lui Dumnezeu şi înţelege ceea ce ne cere… Trebuie să găsiţi timpul în fiecare zi pentru a vă odihni în Domnul, pentru a vă ruga. A vă ruga înseamnă a vă odihni în Domnul… A se odihni în rugăciune este deosebit de important pentru familii. Înainte de toate în familie învăţăm cum să ne rugăm. Nu uitaţi: când familia se roagă împreună, rămâne împreună. Acest lucru este important. Acolo ajungem să-l cunoaştem pe Dumnezeu, să creştem ca oameni ai credinţei, să ne simţim membri ai familiei mai mari a lui Dumnezeu, Biserica. În familie învăţăm să iubim, să iertăm, să fim generoşi şi deschişi şi nu închişi şi egoişti. Învăţăm să mergem dincolo de nevoile noastre, ca să-i întâlnim pe ceilalţi şi să împărtăşim cu ei viaţa noastră.”

Pontiful a îndemnat apoi la acţiune: „Ca sfântul Iosif, odată ascultat glasul lui Dumnezeu, trebuie să ne trezim din visul nostru; trebuie să ne ridicăm şi să acţionăm. În familie, trebuie să ne ridicăm şi să acţionăm! Credinţa nu ne scoate din lume, ci ne inserează mai profund în ea… Să fim atenţi la noile colonizări ideologice. Există colonizări ideologice care încearcă să distrugă familia. Nu se nasc din vis, din rugăciune, din întâlnirea cu Dumnezeu, din misiunea pe care ne-o dă Dumnezeu, vin din afară şi pentru aceasta spun că sunt colonizări. Să nu pierdem libertatea misiunii pe care ne-i dă Dumnezeu, misiunea familiei.”

„Ca familii trebuie să fim foarte foarte înţelepţi, foarte abili, foarte puternici, pentru a spune ‘nu’ oricărei tentative de colonizare ideologică a familiei şi să cerem Sfântului Iosif, care este prieten al îngerului, să ne trimită inspiraţia de a şti când putem să spunem ‘da’ şi când trebuie să spunem ‘nu’… În timp ce mult prea multe persoane trăiesc în extremă sărăcie, alţii sunt capturaţi de materialism şi de stiluri de viaţă care elimină viaţa familială şi cele mai fundamentale exigenţe ale moralei creştine. Acestea sunt colonizările ideologice. Familia este ameninţată şi de tentativele crescânde ale unora pentru a redefini însăşi instituţia căsătoriei, de relativism, de cultura efemerului, o lipsă de deschidere la viaţă.”

„În sfârşit, Evanghelia pe care am ascultat-o ne aminteşte că datoria noastră de creştini este să fim voci profetice în mijlocul comunităţilor noastre… Când familiile aduc pe lume copii, îi educă la credinţă şi la valorile sănătoase şi-i învaţă să contribuie la binele societăţii, devin o binecuvântare pentru lume. Iubirea lui Dumnezeu devine prezentă şi activă prin modul în care noi iubim şi faptele bune pe care le săvârşim. Astfel răspândim Împărăţia lui Cristos în lume. Făcând aceasta, suntem fideli faţă de misiunea profetică pe care am primit-o la Botez.” În acest an, declarat de Episcopii din Filipine Anul Săracilor, Papa le-a cerut familiilor: „să deveniţi deosebit de atenţi faţă de chemarea noastră de a fi discipoli misionari ai lui Isus. Aceasta înseamnă a fi gata să mergeţi dincolo de graniţele caselor voastre şi să vă îngrijiţi de fraţii şi de surorile mai nevoiaşi.”

„Vă cer să vă interesaţi în special de cei care nu au o familie proprie, îndeosebi de bătrâni şi de copiii orfani. Nu-i lăsaţi niciodată să se simtă izolaţi, singuri şi abandonaţi, ci ajutaţi-i să simtă că Dumnezeu nu i-a uitat… Aţi putea să fiţi voi înşivă săraci în sens material, dar aveţi un belşug de daruri de oferit atunci când îl oferiţi pe Cristos şi comunitatea Bisericii Sale. Nu ascundeţi credinţa voastră, nu-l ascundeţi pe Isus, ci duceţi-l în lume şi oferiţi mărturia vieţii voastre familiale!”

Exprimaţi-vă opinia