papa budisti

15.01.2015, Colombo (Catholica) – Miercuri seara, după evenimentele înscrise în program, Papa Francisc a făcut o vizită scurtă şi neprevăzută la un templu budist din Sri Lanka, cu dorinţa de a încuraja dialogul interreligios, a spus directorul biroului de presă al Sfântului Scaun. Pr. Federico Lombardi a explicat pe 14 ianuarie că după vizita la sanctuarul marian de la Madhu, Pontiful s-a întâlnit cu liderii politici la Nunţiatura din Colombo, iar apoi a mers în rectoratul Arhiepiscopiei cu speranţa întâlnirii cu Episcopii srilankezi, cu care ar fi trebuit să se întâlnească cu o zi înainte, dar nu a reuşit datorită prelungirii momentelor de la sosire.

Episcopii însă nu sosiseră, aşa că Papa Francisc a mers la Mahabodhi Viharaya, un templu budist din apropiere, unde fusese invitat, a amintit pr. Lombardi. A văzut statuia lui Buddha şi statui ale altor oameni sfinţi pentru budişti, şi a fost invitat de călugări să vadă stupa templului, un clopot incluzând relicve. Stupa este deschisă doar o dată pe an, dar s-a făcut o derogare pentru Papa, fiindu-i permis accesul în interiorul clopotului. Un călugăr a cântat o rugăciune la deschidere, iar Papa Francisc „a ascultat cu mare respect”. Sfântul Părinte a putut sta doar 20 de minute, deoarece „a trebuit să se întoarcă să îi întâlnească pe Episcopi”. Pr. Lombardi a explicat că a fost o „minunată ocazie de continuare şi încurajare a dialogului cu budiştii”.

Pr. Cyril Garmeni Fernando, un preot local, a spus că este un fapt obişnuit în Sri Lanka pentru catolici să viziteze templele budiste. „Sunt multe temple împrejur, multe temple pe teritoriul unei parohii. Mergem la celebrările lor când ne invită, iar ei vin la noi când îi invităm.” Aproximativ 70% dintre srilankezi sunt budişti, în timp ce creştinii sunt aproximativ 7% din populaţie. Gestul Papei Francisc, a spus preotul, transmite „un mesaj puternic pentru oamenii noştri – nu doar pentru catolici – care arătă bunele sale intenţii faţă de celelalte religii. De aceea suntem recunoscători şi pentru acest gest frumos şi foarte semnificativ.”

Pr. Lombardi a pus vizita impromptu în contextul ultimelor pontificate: „Am văzut că vizita la moschei sau sinagogi nu a fost normală pentru Papi până la un moment dat; nici acum nu este ceva normal, dar se întâmplă. Înseamnă că dialogul interreligios merge înainte […] practicile se dezvoltă, iar această vizită este o astfel de practică.”

Exprimaţi-vă opinia