14.01.2015, Madhu (Catholica) – În contextul vizitei sale de trei zile în Sri Lanka, ajuns la un sanctuar marian, Papa Francisc a atins tema brutalului război civil ce a durat decenii în această ţară şi a indicat spre Maica lui Dumnezeu ca mărturisitoare ultimă a iertării. „În acest efort dificil de iertare şi de găsire a păcii, Maria este mereu lângă pentru a ne încuraja, a ne călăuzi, a ne conduce”, a spus Papa pe 14 ianuarie, la Sanctuarul Fecioarei de la Madhu, din districtul Mannar din Sri Lanka. papa srilanka

„Aşa după cum i-a iertat pe ucigaşii Fiului ei la picioarele crucii, apoi a ţinut în braţe trupul Său fără viaţă, aşa doreşte acum să îi călăuzească pe srilankezi spre o mai mare reconciliere, pentru ca balsamul iertării şi milostiviri lui Dumnezeu să aducă tuturor vindecarea adevărată.” Pontiful a ajuns în Sri Lanka la 5 ani după ce ţara a încheiat un război civil de 30 de ani între naţionaliştii sinhala şi separatiştii tamil, război ce a lăsat în urma sa 60.000 de morţi. Sri Lanka este o ţară majoritar budistă, creştinii reprezentând circa 8% din cei 20,4 milioane de locuitori. Cu toate acestea a fost vizitată de trei Papi: Paul al VI-lea în 1970, Ioan Paul al II-lea în 1995 şi Francisc acum.

Episcopul Joseph Rayappu de Mannar l-a primit pe Papă la sanctuar, mulţumindu-i pentru mărturia „iubirii admirabile pentru săraci şi suferinzi”. „Vizitaţi ţara noastră ca mesager al păcii bazate pe adevăr, dreptate şi reconciliere”, a mai spus Episcopul. A amintit că Mannar este locul primului martiriu din Asia, aici 600 de credincioşi dându-şi viaţa pentru credinţă în 1544. „Sângele martirilor din Mannar a devenit sămânţa credinţei pentru întreg nordul şi în cele din urmă pentru întreaga ţară.” Prelatul a vorbit şi despre semnificaţia sanctuarului la a 400-a aniversare. „Sanctuarul Fecioarei Rozariului a alimentat credinţa şi devoţiunea tuturor locuitorilor ţării, indiferent de rasă, religie sau limbă, timp de patru secole. Rămâne sanctuarul marian privilegiat pentru încurajarea vocaţiilor la preoţie şi călugărie în Diecezele noastre.”

În discursul său, Papa Francisc a recunoscut că „familiile de aici au suferit mult datorită conflictului care a sfâşiat inima ţării. Mulţi oameni, din nord şi din sud deopotrivă, au fost ucişi în teribilele violenţe şi în vărsările de sânge din acei ani. Dar Fecioara a rămas mereu alături de voi. Maria nu şi-a uitat niciodată fiii de pe această insulă splendidă. Aşa după cum nu şi-a părăsit niciodată Fiul pe Cruce, nici pe copiii ei srilankezi nu i-a lăsat vreodată. În contextul a atât de multă ură, violenţă şi distrugere, dorim să îi mulţumim pentru continua aducere a lui Isus, care singur are puterea de a vindeca rănile deschise şi de a reface pacea în inimile frânte. Dar vrem să îi cerem de asemenea să implore pentru noi harul milostivirii lui Dumnezeu. Îi cerem şi harul pentru a aduce reparare pentru păcatele noastre şi pentru tot răul pe care l-a cunoscut această ţară.”

După vizita în Sri Lanka, Papa va merge în Filipine, unde va rămâne până pe 19 ianuarie. Acolo va găsi o ţară predominant catolică, cu 86% din cei 93,4 milioane de locuitori declarându-se catolici.

Exprimaţi-vă opinia