13.01.2015, Colombo (Catholica) – Într-un mesaj repetat adesea înaintea grupurilor interreligioase, Papa Francisc a subliniat din nou că credincioşii trebuie să se unească în condamnarea violenţei şi a insistat că religia nu trebuie să fie niciodată folosită pentru a justifica războiul. „De dragul păcii, nu trebuie permis niciodată să se abuzeze de credinţele religioase pentru cauza violenţei şi a războiului”, le-a spus Sfântul Părinte liderilor budişti, hinduşi, islamici şi creştini în cadrul călătoriei sale din 12-15 ianuarie 2015, în Sri Lanka.

„Trebuie să fim clari şi fără echivoc în a cere comunităţilor noastre să trăiască pe deplin principiile păcii şi coexistenţei care se găsesc în fiecare religie, şi să denunţe actele de violenţă atunci când sunt comise.” Pontiful a făcut aceste remarci înaintea unui grup de lideri religioşi în prima zi a vizitei sale apostolice în Sri Lanka. Această vizită are loc la cinci ani după încheierea unui război civil de aproape 30 de ani dintre naţionaliştii Sinhala şi separatiştii Tamil, în care au murit peste 60.000 de oameni. papa sri lanka

Deşi Sri Lanka este o ţară majoritar budistă – creştinii reprezentând doar 8% din populaţia de 20,4 milioane de persoane – Papa Francisc este al treilea Pontif care o vizitează. Papa Paul al VI-lea a făcut o vizită în 1970, şi Sf. Papă Ioan Paul al II-lea a vizitat-o în urmă cu 20 de ani, în 1995. Evenimentul de marţi, 13 ianuarie, a inclus discursuri rostite de mai mulţi lideri religioşi, exprimându-şi speranţa pentru pace în Sri Lanka şi în întreaga lume. Un Episcop local a înălţat o rugăciune ca naţiunea să poată fi „unită ca o singură familie”, în conformitate cu chemarea ei de la Dumnezeu. Un imam a făcut referire la recentele atacuri ale musulmanilor terorişti în Franţa şi în Pakistan: „Islamul nu are legătură cu astfel de practici şi comportamente”; teroriştii şi extremiştii „au folosit multe religii ca adăpost” pentru faptele lor rele de-a lungul anilor.

Papa Francisc şi-a exprimat dorinţa de a reafirma „respectul sincer” al Bisericii Catolice „pentru voi, pentru tradiţiile şi convingerile voastre”. „Sper ca vizita mea să contribuie la încurajarea şi aprofundarea diferitelor forme de cooperare interreligioasă şi ecumenică realizate în ultimii ani”. Aceste progrese au „o semnificaţie şi o urgenţă deosebită în Sri Lanka. Timp de prea mulţi ani, oamenii acestei ţări au fost victimele rivalităţilor şi violenţelor civile. Este nevoie acum de vindecare şi unitate, nu de mai multe conflicte şi diviziuni”.

„Sper cooperarea interreligioasă şi ecumenică să demonstreze că oamenii nu şi-au uitat identitatea, atât etnică cât şi religioasă, pentru a trăi în armonie cu fraţii lor. Mai presus de toate, în acest moment al istoriei naţiunii voastre, cât de mulţi oameni de bunăvoinţă caută să reconstruiască fundamentele morale ale societăţii ca întreg?”, a întrebat Papa Francisc. „Fie ca spiritul crescând de cooperare între liderii diferitelor comunităţi religioase să îşi găsească expresia într-un angajament de a pune reconcilierea între toţi locuitorii din Sri Lanka în centrul oricărui efort de a reînnoi societatea şi instituţiile ei”.

După vizita sa din Sri Lanka, Sfântul Părinte va merge cu avionul în Filipine, ţară pe care o va vizita până în 19 ianuarie. În contrast puternic cu Sri Lanka, 86% din populaţia de 93,4 milioane de oameni din Filipine se declară catolici. Deşi Filipine nu a cunoscut recent atât de multe tulburări politice ca şi Sri Lanka, ţara a fost devastată de mai multe taifunuri, cutremure şi alte dezastre naturale în ultimii ani.

Exprimaţi-vă opinia