12.01.2015, Vatican (Catholica) – „Botezul ne inserează în trupul Bisericii, în poporul sfânt al lui Dumnezeu”, a subliniat Papa Francisc la Liturghia din sărbătoarea Botezului Domnului, celebrată în Capela Sixtină, în cadrul căreia a administrat Sacramentul Botezului la 33 de copii. Pontiful i-a îndemnat pe părinţi şi pe naşi să îi crească pe copii în lumina Cuvântului lui Dumnezeu. Sfântul Părinte a lansat şi un apel la rugăciune pentru numeroasele mame din lume care nu reuşesc să îşi hrănească copiii: „Să ne rugăm şi să încercăm să ajutăm aceste mame”.

„Domnul se preocupă de fiii Săi ca un părinte: se preocupă să dea copiilor Săi o hrană substanţială… Dumnezeu, ca un tată bun şi o mamă bună, vrea să dea lucruri bune copiilor Săi. Şi ce este această hrană substanţială pe care Dumnezeu ne-o dă? Este Cuvântul Său: Cuvântul Său ne face să creştem, ne face să aducem roade bune în viaţă, ca ploaia şi zăpada care fac bine pământului şi-l fac rodnic (cf. Isaia 55,10-11). Tot aşa voi, părinţilor, şi voi, naşi şi naşe, bunici, unchi, îi veţi ajuta pe aceşti copii să crească bine dacă le veţi da Cuvântul lui Dumnezeu, Evanghelia lui Isus… În toate zilele, obişnuiţi-vă să citiţi un text din Evanghelie, micuţ, şi să purtaţi cu voi mereu o mică Evanghelie în buzunar, în geantă, pentru a o putea citi. Şi acest lucru va fi exemplu pentru copii.” papabotez1

O lumânare care, aprinsă de la lumânarea pascală, reprezentându-l pe Cristos Înviat, viu printre noi, trece din mână în mână, din generaţie în generaţie – este imaginea cu care Papa Francisc le-a vorbit părinţilor şi naşilor despre credinţa Bisericii, transmisă prin Botez copiilor: „Este credinţa Bisericii. Este credinţa Mariei, Mama noastră, credinţa Sfântului Iosif, a Sfântului Petru, a Sfântului Andrei, a Sfântului Ioan, credinţa apostolilor şi a martirilor, care a ajuns până la noi, prin Botez: un lanţ de transmitere a credinţei”. „Voi, familii, luaţi de la El lumina credinţei care trebuie transmisă copiilor voştri. Această lumină o luaţi în Biserică, în trupul lui Cristos, în poporul lui Dumnezeu care merge în orice timp şi în orice loc. Învăţaţi-i pe copiii voştri că nu putem fi creştini în afara Bisericii, nu putem să-l urmăm pe Isus Cristos fără Biserică, pentru că Biserica este Mamă şi ne face să creştem în iubirea faţă de Isus Cristos.”

Pornind de la lecturile biblice din ziua de duminică, Pontiful a mai subliniat că „în Botez suntem consacraţi de Duhul Sfânt. Cuvântul ‘creştin’ înseamnă aceasta, înseamnă consacrat ca Isus, în acelaşi Duh în care a fost cufundat Isus în toată existenţa Sa pământească… Aşadar, dragi părinţi, dragi naşi, dacă vreţi ca pruncii voştri să devină adevăraţi creştini, ajutaţi-i să crească ‘cufundaţi’ în Duhul Sfânt, adică în căldura iubirii lui Dumnezeu, în lumina Cuvântului Său.” Pe lângă invitaţia la a avea mereu o Evanghelie la ei, Papa i-a îndemnat pe părinţi şi naşi şi să îl invoce în fiecare zi, la şcoala Mariei, pe Duhul Sfânt.

„De obicei ne rugăm lui Isus. Când ne rugăm ‘Tatăl nostru’, ne rugăm Tatălui. Însă Duhului Sfânt nu ne rugăm aşa de mult. Este atât de important să ne rugăm Duhului Sfânt, pentru că ne învaţă să ducem înainte familia, pe copii, pentru ca aceşti copii să crească în atmosfera Preasfintei Treimi. Tocmai Duhul Sfânt e cel care-i duce înainte. Pentru aceasta, nu uitaţi să-l invocaţi adesea pe Duhul Sfânt, în toate zilele. Puteţi face aceasta, de exemplu, cu această simplă rugăciune: ‘Vino, Duhule Sfânt, umple inimile credincioşilor Tăi şi aprinde în ele focul iubirii Tale’… Când faceţi această rugăciune, simţiţi prezenţa maternă a Fecioarei Maria. Ea ne învaţă să ne rugăm Duhului Sfânt şi să trăim conform Duhului, ca Isus. Sfânta Fecioară Maria, mama noastră, să însoţească mereu drumul copiilor voştri şi al familiilor voastre.”

Exprimaţi-vă opinia