12.01.2015, Vatican (Catholica) – „În această zi, aş dori să fac să răsune cu forţă un cuvânt foarte drag nouă: pace”, le-a spus Papa Francisc membrilor Corpului Diplomatic acreditat pe lângă Sfântul Scaun. Tema păcii a fost prezentă de-a lungul întregului discurs rostit luni, 12 ianuarie 2015, în cadrul întâlnirii de început de an cu cei acreditaţi pe lângă Sfântul Scaun, pentru a adresa mesaje de felicitare şi a împărtăşi câteva reflecţii. Întâlnirea a avut loc în cursul dimineţii în Sala Regia din Palatul Apostolic, citim în relatarea de pe situl Radio Vatican.

Reflecţia Pontifului a atins un amplu evantai de aspecte caracteristice pentru umanitatea timpului nostru, de la cultura rebutului şi formele de sclavie moderne până la situaţii de conflict, incluzând conflictele din Ucraina, Orientul Mijlociu, Irak şi Siria, şi oferind totodată o reflecţie asupra dramaticului fenomen al terorismului. Din discurs nu au lipsit consideraţiile privind conflictele din ţările africane, inclusiv fenomenul oribil al violenţelor sexuale uzate ca arme de război şi problema îngrijirii cu demnitate a bolnavilor de Ebola. papa corp diplomatic

De asemenea, reflecţia Papei a atins tema refugiaţilor şi a migranţilor, a muncii şi familiei, amintind de asemenea de călătoria apostolică în Sri Lanka şi Filipine, între 12 şi 19 ianuarie. În reflecţia sa, Sfântul Părinte s-a inspirat din icoana Naşterii Mântuitorului de Andrej Rubliov, în care iconograful rus îl înfăţişează pe Pruncul Isus aşezat nu într-un leagăn, ci într-un mormânt, pentru a lega Crăciunul de Paşte şi a sugera că „alături de primirea plină de bucurie a noii vieţi” se află „întreaga dramă ce-l are ca obiect pe Isus”, dramă ce culminează cu moartea pe cruce.

Papa a amintit că istorisirile despre naşterea Lui evidenţiază totodată „inima împietrită a umanităţii” care reuşeşte cu greu să-l accepte pe Isus. Şi în zilele noastre există o pornire a refuzului care ne uneşte şi care ne determină să nu-l privim pe aproapele ca pe un frate de acceptat”. Este vorba „de o mentalitate care generează acea cultură a debarasării care nu exclude pe nimeni şi nimic”, sfârşind prin a produce „violenţă şi moarte”. Avem un trist ecou, a subliniat Pontiful, în numeroase acţiuni zilnice, nu în ultimul rând în tragicul masacru petrecut la Paris acum câteva zile. Umanitatea este astfel rănită şi sfâşiată continuu de tensiuni şi conflicte.

Pontiful s-a oprit în special asupra figurii caracterizate de cruzime a regelui Irod care, simţindu-se ameninţat de Pruncul Isus, porunceşte să fie ucişi toţi copiii din Betleem. În acest punct al discursului, Pontiful s-a referit la Pakistan, unde, cu o lună în urmă, peste o sută de copii au fost ucişi cu o ferocitate fără precedent. Din discursul adresat membrilor Corpului Diplomatic, acreditaţi pe lângă Sfântul Scaun, nu a lipsit reflecţia asupra dramaticului fenomen al terorismului, despre care a spus că „este consecinţa unei culturi a debarasării aplicată lui Dumnezeu”.

De fapt, a continuat, fundamentalismul religios, chiar înainte de a-i respinge pe oameni prin oribile masacre, îl refuză pe Dumnezeu însuşi, retrogradându-l la un simplu pretext ideologic. În faţa unei astfel de „agresiuni injuste” care loveşte creştini şi alte grupuri etnice şi religioase, este nevoie de un răspuns unanim care, în contextul dreptului internaţional, să stopeze răspândirea violenţelor, să restabilească concordia şi să însănătoşească rănile profunde provocate de conflictele care se succed.

Sursa: Radio Vatican

Exprimaţi-vă opinia