07.01.2015, Vatican (Catholica) – Papa Francisc a condamnat cu fermitate „oribilul atac” asupra unei reviste franceze de satiră, ce a publicat caricaturi ofensatoare la adresa profetului islamic Mohamed, şi a cerut reţinerea de la acte de ură şi violenţă. „Oricare ar fi motivaţia, violenţa care duce la crimă este abominabilă. Nu este niciodată justificată: viaţa şi demnitatea tuturor trebuie ferm garantate şi păzite; orice instigare la ură trebuie respinsă; iar respectul pentru ceilalţi trebuie cultivat”, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Vaticanului, pr. Federico Lombardi. atentatparis

El a mai spus că Papa Francisc „se alătură rugăciunilor pentru cei care suferă şi sunt răniţi, şi pentru familiile decedaţilor”. Papa de asemenea îşi exprimă apropierea, solidaritatea spirituală şi sprijinul faţă de toţi cei care „îşi continuă eforturile de pace şi de dreptate” pentru a „vindeca în străfundul lor izvoarele şi cauzele urii”. Papa „îi îndeamnă pe toţi să se opună, cu toate mijloacele, răspândirii urii şi oricăror acte de violenţe, atât fizice cât şi morale, care distrug viaţa umană, violează demnitatea persoanei şi subminează radical temelia puternică a convieţuirii paşnice între persoane şi popoare, indiferent de naţionalitate, religie sau cultură”, a spus pr. Lombardi.

Astăzi, miercuri, 7 ianuarie, bărbaţi înarmaţi cu un Kalaşnikov şi cu un lansator de rachete au atacat biroul din Paris al publicaţiei Charlie Hebdo. Au ucis cel puţin 12 persoane, inclusiv doi poliţişti, şi au rănit grav alte patru. Atacatorii au furat o maşină şi au plecat în viteză, împuşcând un poliţist şi călcând cu maşina un pieton. Conform poliţiei, martorii spun că atacatorii au strigat diverse fraze, printre care „l-am răzbunat pe profet” şi „Allahu akbar”, o expresie arabă ce înseamnă „Dumnezeu este cel mai măreţ”. Publicaţia are o istorie lungă de publicare de caricaturi provocatoare despre Mohamed. În februarie 2006 a retipărit celebrele caricaturi daneze care au provocat furia multor musulmani; biroul ziarului a fost bombardat în noiembrie 2011, după publicarea unei caricaturi cu Mohamed. În septembrie 2012 au publicat caricaturi cu Mohamed gol. Era o perioadă de proteste violente în contextul în care în SUA fusese lansat un film ce îl insultă pe fondatorul islamului.

Ultima ediţie a publicaţie a inclus un articol pe prima pagină al autorului francez Michel Houellebecq, al cărui controversat roman prezintă o Franţa condusă de guvernul islamic. Una dintre victime, Stephane Charbonnier, editor al publicaţiei, a avut multe ameninţări cu moartea şi trăia sub protecţia poliţiei. Oficialii francezi au pus Parisul sub alertă de maximă securitate în urma atacului. Pr. Lombardi a spus că atacul „a răvăşit Parisul” şi a semănat „moarte, aruncând în consternare întreaga societate franceză” şi „tulbură profund persoanele iubitoare de pace dincolo de graniţele Franţei”.

Exprimaţi-vă opinia