04.01.2015, Vatican (Catholica) – Pentru prima oară în noul an, Papa Francisc a recitat rugăciunea „Îngerul Domnului” alături de credincioşii veniţi în Piaţa San Pietro pentru tradiţionala întâlnire de la miezul zilei. În alocuţiunea dinaintea rugăciunii, pe care o redăm în continuare după traducerea apărută pe Ercis.ro, Pontiful a vorbit din nou despre pace, amintind de Ziua Mondială pentru Pace marcată la 1 ianuarie. După rugăciune a anunţat numele Cardinalilor pe care îi va crea în Consistoriul din 14 februarie.  frangelus

Iubiţi fraţi şi surori, bună ziua!

Frumoasă duminică ne dăruieşte noul an! Frumoasă zi! Spune Sfântul Ioan în Evanghelia pe care am citit-o astăzi: „În El era viaţa şi viaţa era lumina oamenilor; lumina străluceşte în întuneric şi întunericul nu a cuprins-o… Venea în lume lumina adevărată care luminează pe orice om” (1,4-5.9). Oamenii vorbesc mult despre lumină, dar adesea preferă liniştea înşelătoare a întunericului. Noi vorbim mult despre pace, dar adesea recurgem la război sau alegem tăcerea complice, sau nu facem nimic concret pentru a construi pacea. De fapt, spune Sfântul Ioan că „a venit la ai săi, dar ai săi nu l-au primit” (In 1,11); pentru că „aceasta este judecata: lumina – Isus – a venit în lume, dar oamenii au iubit mai mult întunericul decât lumina, pentru că faptele lor erau rele. Căci oricine face fapte rele urăşte lumina şi nu vine la lumină, ca să nu îi fie descoperite faptele” (In 3,19-20). Aşa spune în Evanghelie Sfântul Ioan. Inima omului poate să refuze lumina şi să prefere întunericul, pentru că lumina scoate în evidenţă faptele sale rele. Cine face răul, urăşte lumina. Cine face răul, urăşte pacea.

Am început de câteva zile noul an în numele Născătoarei de Dumnezeu, celebrând Ziua Mondială a Păcii despre tema „Nu mai sunteţi sclavi, ci fraţi”. Urarea mea este ca să se depăşească exploatarea omului de către om. Această exploatare este o plagă socială care mortifică raporturile interpersonale şi împiedică o viaţă de comuniune marcată de respect, dreptate şi caritate. Fiecărui om şi fiecărui popor îi este foame şi sete de pace; de aceea este necesar şi urgent a construi pacea!

Pacea nu este numai lipsa războiului, ci este o condiţie generală în care persoana umană este în armonie cu ea însăşi, în armonie cu natura şi în armonie cu ceilalţi. Aceasta este pacea. Totuşi, a face să tacă armele şi a stinge focarele de război rămâne condiţia inevitabilă pentru a începe un drum care duce la obţinerea păcii în diferitele sale aspecte. Mă gândesc la conflictele care însângerează încă prea multe regiuni ale planetei, la tensiunile din familii şi din comunităţi – dar în câte familii, în câte comunităţi, chiar parohiale, există războiul! – precum şi la contrastele aprinse în oraşele noastre şi în satele noastre între grupuri de diferită extracţie culturală, etnică şi religioasă. Trebuie să ne convingem, în pofida oricărei aparenţe contrare, că înţelegerea este mereu posibilă, la orice nivel şi în orice situaţie. Nu există viitor fără propuneri şi proiecte de pace! Nu există viitor fără pace!

Dumnezeu, în Vechiul Testament, a făcut o promisiune. Profetul Isaia spune: „Vor schimba săbiile lor în fiare de plug şi suliţele lor în seceri. Nici un neam nu va mai ridica sabia împotriva altui neam şi nu vor mai învăţa războiul” (Is 2,4). Este frumos! Pacea este anunţată, ca dar special al lui Dumnezeu, în naşterea Răscumpărătorului: „Pace pe pământ oamenilor pe care Dumnezeu îi iubeşte” (Lc 2,14). Acest dar cere să fie implorat fără încetare în rugăciune. Amintim, aici în piaţă, acea pancartă: „La rădăcina păcii este rugăciunea”. Trebuie să fie implorat acest dar şi trebuie să fie primit în fiecare zi cu angajare, în situaţiile în care ne aflăm. La începuturile acestui nou an, suntem chemaţi cu toţii să reaprindem în inimă un impuls de speranţă, care trebuie să se traducă în fapte concrete de pace. „Tu ne eşti împăcat cu această persoană? Fă pace!”; „Acasă la tine? Fă pacea!”; „În comunitatea ta? Fă pacea!”; „La locul de muncă? Fă pacea!” Fapte de pace, de reconciliere şi de fraternitate. Fiecare dintre noi trebuie să săvârşească gesturi de fraternitate faţă de aproapele, în special faţă de cei care sunt încercaţi de tensiuni familiale sau de diferite neînţelegeri. Aceste mici gesturi au atâta valoare: pot să fie seminţe care dau speranţă, pot deschide drumuri şi perspective de pace.

Acum să o invocăm pe Maria, Regina păcii. Ea, în timpul vieţii sale pământeşti, a cunoscut multe dificultăţi, legate de truda zilnică a existenţei. Însă nu a pierdut niciodată pacea inimii, rod al abandonării încrezătoare în milostivirea lui Dumnezeu. Mariei, duioasa noastră Mamă, să îi cerem să arate lumii întregi calea sigură a iubirii şi a păcii.

După Angelus, Sfântul Părinte a spus următoarele:

Iubiţi fraţi şi surori,

Adresez un salut cordial vouă tuturor, dragi pelerini veniţi din Italia şi din diferite ţări, pentru a lua parte la această întâlnire de rugăciune. Îndeosebi îi salut pe credincioşii din Casirate d’Adda, Alfianello, Val Brembilla şi Verona. Fiecăruia îi adresez urarea de a petrece în pace şi în seninătate această a doua duminică după Crăciun, în care se prelungeşte bucuria naşterii lui Isus.

Aşa cum a fost deja anunţat, la 14 februarie voi avea bucuria de a ţine un Consistoriu, în timpul căruia voi numi 15 noi Cardinali, care, provenind din 13 naţiuni de pe fiecare continent, manifestă legătura indisolubilă dintre Biserica Romei şi Bisericile particulare prezente în lume. Duminică 15 februarie, voi prezida o solemnă concelebrare cu noii Cardinali, iar la 12 şi 13 februarie voi ţine un Consistoriu cu toţi Cardinalii pentru a reflecta asupra orientărilor şi propunerilor pentru reforma Curiei Romane.

Noii cardinali sunt:
Arhiepiscopul Dominique Mamberti, prefect al Tribunalului Suprem al Signaturii Apostolice
Arhiepiscopul Manuel José Macario do Nascimento Clemente, Patriarh de Lisabona, Portugalia
Arhiepiscopul Berhaneyesus Demerew Souraphiel CM de Addis Abeba, Etiopia
Arhiepiscopul John Atcherley Dew de Wellington, Noua Zeelandă
Arhiepiscopul Edoardo Menichelli de Ancona-Osimom, Italia
Arhiepiscopul Pierre Nguyên Văn Nhon de Hanoi, Vietnam
Arhiepiscopul Alberto Suàrez Inda de Morelia, Mexic
Arhiepiscopul Charles Maung Bo SDB de Yangon, Myanmar
Arhiepiscopul Francis Xavier Kriengsak Kovithavanij de Bangkok, Thailanda
Arhiepiscopul Francesco Montenegro de Agrigentom Italia
Arhiepiscopul Daniel Fernando Sturla Berhouet SDB de Montevideo, Uruguay
Arhiepiscopul Ricardo Blázquez Pérez de Valladolid, Spania
Episcopul José Luis Lacunza Maestrojuán OAR de David, Panama
Episcopul Arlindo Gomes Furtado de Santiago de Cabo Verde, Arhipelagul Capul Verde
Episcopul Soane Patita Paini Mafi de Tonga, Arhipelagul Tonga

În afară de aceasta, voi adăuga membrilor Colegiului Cardinalilor 5 Arhiepiscopi şi Episcopi emeriţi, care s-au remarcat prin caritatea lor pastorală în slujba Sfântului Scaun şi a Bisericii. Ei reprezintă pe atâţia Episcopi care, cu aceeaşi grijă de păstori, au dat mărturie de iubire faţă de Cristos şi faţă de poporul lui Dumnezeu fie în Bisericile particulare, fie în Curia Romană, fie în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun. Ei sunt:

Arhiepiscopul emerit José de Jesús Pimiento Rodriguez de Manizales, Columbia
Arhiepiscopul Luigi de Magistris, pro-Penitenţiar Major emerit
Arhiepiscopul Karl-Joseph Rauber, Nunţiu Apostolic emerit
Arhiepiscopul emerit Luis Héctor Villaba de Tucumán, Argentina
Episcopul emerit Júlio Duarte Langa de Xai-Xai, Mozambic

Să ne rugăm pentru noii Cardinali, pentru ca, reînnoind iubirea lor faţă de Cristos, să fie martori ai Evangheliei Sale în cetatea Romei şi în lume şi cu experienţa lor pastorală să mă susţină mai intens în slujirea mea apostolică. Duminică frumoasă tuturor! Este o zi frumoasă pentru a face vizite la muzee. Vă rog nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Exprimaţi-vă opinia