30.12.2014, Vatican (Catholica) – Pr. Federico Lombardi SJ a evidenţiat câteva dintre evenimentele care au făcut ca anul 2014 să fie unul extrem de plin şi semnificativ pentru Papa Francisc. Într-un lung interviu acordat pentru Radio Vatican, directorul Biroului de Presă al Vaticanului înşiruit un impresionant număr de evenimente, discursuri, călătorii şi apeluri rostite de Papa Francisc în anul care se încheie. În opinia sa, cele mai puternice imagini care să dureze în inimile noastre sunt cele cu Sfântul Părinte în mijlocul oamenilor: dorinţa lui de a ajunge la credincioşi în orice circumstanţă, căldura cu care îmbrăţişează mai ales copiii, bolnavii sau persoanele cu dizabilităţi. sclavia moderna

Enumerând cele cinci călătorii apostolice internaţionale făcute de Papa Francisc în acest an, pr. Lombardi a spus că fiecare a transmis un mesaj particular. În 2014 Pontiful a mers în Ţara Sfântă, Coreea, Albania, la Strasbourg şi în Turcia, şi pr. Lombardi a vorbit despre fiecare dintre aceste vizite. A declarat că este bucuros pentru vizita în Ţara Sfântă, deoarece este ca o călătorie la rădăcinile credinţei noastre, la locurile istoriei mântuirii, şi aceasta „are o mare putere simbolică şi spirituală”. A vorbit în particular despre relaţia personală puternică dintre Papa Francisc şi Patriarhul ecumenic de Constantinopol, şi despre importanţa acesteia pentru atingerea deplinei unităţi creştine.

Vorbind despre călătoria Papei în Coreea, pr. Lombardi a arătat că peste câteva săptămâni Papa se va reîntoarce pe continentul asiatic pentru a vizita Sri Lanka şi Filipine. Aceste vizite arată o reînnoită atenţie a Bisericii faţă de o parte importantă a „omenirii de astăzi şi de mâine, atât din punct de vedere demografic” cât şi datorită incredibilei sale diversităţi. Privind spre Europa, pr. Lombardi a spus că scurta călătorie a Pontifului în Albania a fost semnificativă şi pentru dorinţa sa de a porni de la periferie înainte de a merge în inima continentului.

În călătoria la Strasbourg, s-a adresat Parlamentului European şi Consiliului Europei – un discurs deosebit de puternic şi amplu, cu greutate şi datorită provenienţei lui şi punctului lui de vedere ne-european. În fine, în Turcia, au fost evidenţiate semnificaţia ecumenismului şi a dialogului interreligios, şi apropierea Papei de creştinii şi celelalte minorităţi din Orientul Mijlociu care emigrează pentru a fugi de persecuţie şi moarte. Pr. Lombardi a mai vorbit de canonizarea Sfinţilor Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea, şi beatificarea Papei Paul al VI-lea. Numitorul comun al acestora este mesajul Conciliului Vatican II care s-a aflat în inima slujirii acestor trei Papi, un mesaj al unei „Biserici deschise”, care marchează profund şi slujirea Papei Francisc.

Sinodul pe tema Familiei a constituit o altă temă importantă pentru acest an, ca şi atenţia neabătută Papei pentru dreptate şi pace, pentru săraci, pentru cei exploataţi, pentru victimele traficului uman, pentru cei persecutaţi pentru credinţa lor. Pr. Lombardi a reamintit numeroasele apeluri ale Papei Francisc făcute în acest an cu privire la situaţia dramatică din Siria şi Irak, la nevoia de a proteja şi ajuta migranţii şi refugiaţii, la atenţie faţă de teribila realitate a noilor forme de sclavie, incluzând traficul de persoane.

Nu trebuie uitată nici dorinţa clară a Papei de a reforma Biserica şi Curia Romană, ca parte a unui amplu proiect formulat de el în Exortaţia apostolică „Evangelii Gaudium”. În concluzie, pr. Lombardi a propus un concept care să rezume şi caracterizeze anul 2014 al Papei Francisc: „cultura întâlnirii”. Atitudinea Papei, felul în care el relaţionează cu oamenii, felul în care îşi oferă mereu personalitatea, experienţa personală, prietenia precum şi gândurile şi ideile, realizează cu adevărat „întâlnirea între oameni”.

sursa: catholica.ro

Exprimaţi-vă opinia