24.12.2014, Praga (Catholica) – Pe 29 decembrie, din vestul până în estul Europei, zeci de mii de tineri participanţi vor ajunge în Praga cu autocarul, trenul, avionul sau cu o ocazie. Cea mai mare parte a acestor tineri ortodocşi, catolici şi protestanţi vor veni din următoarele ţări: Polonia, Ucraina, Germania, Italia, Franţa, Croaţia şi Belarus. taizepraga

Iată câteva cifre: mai mult de 30.000 de oameni iau parte la întâlnire, din care 23.000 din afara ţării, tineri cărora li se va oferi cazare în diferite zone din Praga şi în oraşele şi satele din împrejurimi; 65 de ţări vor fi reprezentate prin tinerii înregistraţi, neincluzându-i pe tinerii voluntari care vin de la Taizé să ne ajute cu primirea şi cu organizarea logistică; 125 de autocare din Polonia îi vor aduce pe tinerii din acea ţară, cea care are cei mai mulţi participanţi; sute de tineri români de diferite confesiuni vor participa la întâlnire.

De asemenea: 105.000 de mere şi 100.000 de mandarine, 22.000 kg de pâine şi mai mult de 500 de paleţi cu mâncare vor fi aduşi în stoc între 22 decembrie şi 1 ianuarie; peste 150 de puncte de primire în parohiile diferitelor Biserici şi şcoli din regiune îi vor primi pe participanţi pe 29 decembrie, înainte de a-i trimite la familiile gazde şi la locurile de cazare comună; 1.950 de tineri vor ajunge cu două zile înainte, pe 27 decembrie, ca să pregătească primirea şi să ajute cu toate activităţile logistice; 17 biserici din centrul istoric al Pragăi îşi vor deschide porţile pentru rugăciunea de la prânz, marţi, în 30 decembrie şi miercuri, în 31 decembrie. În fiecare dintre ele va fi câte o cruce Taizé special pictată în ultimele săptămâni de o echipă de artişti conduşi de Matej Forman.

Vor fi: 5 locuri de rugăciune amenajate în Centrul Expoziţional Letnany pentru rugăciunile de seară din 29 decembrie până în 1 ianuarie, inclusiv un cort care a trebuit să fie adăugat din cauza numărului mare de participanţi înregistraţi; 14 reprezentanţi ai Consiliului Bisericilor Cehe vor participa la rugăciunea din 1 ianuarie de la ora 19:00 din Catedrală, transmisă live de către televiziunea cehă; pe 30 decembrie, rugăciunea de seară va fi transmisă în direct din Hala 4 a Centrului Expoziţional, iar semnalul va fi disponibil pe reţeaua europeană EBU; 30 de subiecte vor fi oferite pentru reflecţie în după-amiaza zilelor de 30 şi 31 decembrie; lista este disponibilă în programul întâlnirii disponibil la link-ul de mai jos; „Propuneri pentru 2015″ făcute de Fratele Alois de a fi „sarea pământului” vor fi distribuite participanţilor la sosire. Întregul text va fi publicat pe 26 decembrie 2014. Fratele Alois va ţine o predică în fiecare seară; textul va fi disponibil în sala de presă.

Două linkuri pentru cei ce lucrează în media: jurnaliştii care doresc să urmărească întâlnirea europeană trebuie să se înregistreze online ca să primească acreditarea: http://www.taize.fr/en_article15985.html; programul complet, informaţii despre deschiderea Sălii de presă şi alte legături utile sunt disponibile la adresa următoare: http://www.taize.fr/en_article17405.html. Contacte de presă: media@taize.fr, +420 736 512 302, Kafkův dům, nám. Franze Kafky 24/3, 110 00 Praha 1, www.taize.fr/ro, www.facebook.com/TaizePrague2014, #TaizePrague.

Pe 30 noiembrie 2014, în ultima dimineaţă a călătoriei sale apostolice în Turcia, Papa Francis a menţionat Taizé-ul când a vorbit despre căutarea comuniunii depline între Biserici: „Tinerii sunt cei care ne imploră astăzi să facem progrese către comuniunea deplină. Mă gândesc, de exemplu, la numeroşii tineri ortodocşi, catolici şi protestanţi care se adună la întâlnirile organizate de Comunitatea din Taizé. Ei nu o fac pentru că nu sunt conştienţi de diferenţele care încă ne separă, ci pentru că sunt capabili să vadă dincolo de ele şi sunt capabili să îmbrăţişeze ceea ce contează cu adevărat şi ceea ce deja ne uneşte.”

Exprimaţi-vă opinia