„Te rugăm ascultă-ne, îți mulțumim, Doamne!”  dansul corbilor

Așa se roagă, dimineața și seara – iar unii chiar de dimineața până seara – copiii cu „fețe întunecate” ai „țiganului alb” Georg Sporschil

și ai „mamei” Ruth Zenkert:

ceea ce auzisem și văzusem cu aproape douăzeci de ani în urmă la Concordia aveam să redescopăr alături de colegul meu Florin înainte de Crăciun chiar în apropierea Sibiului. Noul său film „Dansul Corbilor” descrie o realitate care depășește imaginația celor mai mulți dintre noi!

Noul proiect lansat în vara 2012 de către neobosiții căutători de „comori ascunse” în canalele și mahalalele României se numește „Elijah-Inițiativa socială” și are ca siglă corbul ce aduce pâine profetului pentru a-și putea trage sufletul. Așa și cu cele câteva sute de copii romi din Hosman, Satul Nou și Țichindeal: li se oferă pâine și cele necesare unui trai cât de cât decent, dar nu ca unor paria, ci cu convingerea că în fiecare din ei se ascunde un „glas” profetic, în stare să se facă auzit.

Iar odată întremat, „glasul” este apoi cultivat în cele două școli de muzică deschise pentru a scoate ce-i mai viu din aceste suflete, muzica și mișcarea: copii care hoinăreau sau zăceau toată ziua câte șase în două paturi împărțite de toată familia și pentru toate nevoile, primesc un loc și o îndeletnicire,

unde să se regăsească și să crească, pe scurt, educație.

„Te rugăm, ascultă-ne…” strigătul lor continuă, către Dumnezeu, dar și către noi, confrații lui Pater Georg: înainte de ajutor, craciun tichindeal2 (2)

ei strigă să fie cunoscuți și recunoscuți în ceea ce sunt, frați și surori, fiind cu toții copiii aceluiași „Babo”.

Întâi ne cer să-i vizităm, cântărind apoi cine și în ce fel poate rămâne și împărtăși mai mult: tabără, voluntariat, schimb de experiențe cu tineri…

Însă cu toate nevoile lor, conștiente sau nu, ei au ceva profetic să ne învețe și pe noi: „mulțumirea cea de toate zile” devine o pâine din care trăiesc, împărțind din ea și altor vieți, trăite de multe ori fără gust.

Paradoxal sau nu, ne-am întors de la Hosman mai bogați decât plecasem, și craciun tichindeal2 (1)

primisem tocmai de la cei care ne așteptam că vor cere de la noi. De aceea vă încurajăm și pe voi, dragi confrați, să întreprindeți o călătorie inițiatică pe lângă Sibiu, un loc unde Dumnezeu ne hrănește pe toți cu surprizele mărinimiei Sale!

Marius Taloș, SJ

Exprimaţi-vă opinia