16.12.2014, Vatican (Catholica) – “Dumnezeu mântuieşte sufletele celor care se căiesc de păcate, iar cine nu se încrede în El atrage după sine ‘condamnarea’”, a spus Papa Francisc în predica la Sfânta Liturghie de marţi, 16 decembrie 2014, celebrată în Casa Sf. Marta. Smerenia salvează omul în faţa ochilor lui Dumnezeu, în timp mândria îl duce la pieire. Secretul stă în suflet, a adăugat Pontiful, căci sufletul omului umil este deschis, ştie să se căiască pentru păcate, să accepte să fie îndreptat şi să se încreadă în Dumnezeu. Sufletul unei persoane mândre oglindeşte contrariul, este arogant, închis, nu se ruşinează, impermeabil la vocea lui Dumnezeu.

Lectura din cartea profetului Sofonia şi Evanghelia zilei, citim pe situl Radio Vatican, i-au sugerat Papei Francisc o reflecţie paralelă. Amândouă lecturile, a observat Papa, vorbesc despre o “judecată” de care depinde salvarea şi condamnarea omului. Situaţia descrisă de profetul Sofonia este cea a unui oraş rebel, în care există încă un grup căruia îi pare rău de propriile păcate. Acesta, subliniază Papa, este “Poporul lui Dumnezeu” şi are trei caracteristici: “umilinţa, sărăcia şi credinţa în Dumnezeu”. Dar în oraş sunt şi cei care nu au acceptat corectarea greşelii, nu au avut încredere în Domnul şi aceştia vor fi cei condamnaţi. papa advent

“Nu pot fi salvaţi. Ei sunt închişi în faţa mântuirii. ‘Voi lăsa în mijlocul tău un neam mic şi sărac, care va nădăjdui în numele Domnului’, pentru toată viaţa. Şi acest lucru este valabil până în zilele noastre, nu?”, a continuat Pontiful, “când vedem poporul sfânt al Domnului care este umil, care are bogăţia sa prin credinţa şi încrederea pe care o are în Domnul. Poporul umil, sărac, care îşi pune nădejdea în Dumnezeu, acesta este izbăvit, aceasta este calea Bisericii, nu? Biserica trebuie să meargă pe acest drum, nu pe cealaltă cale – care nu ascultă vocea, nu acceptă îndreptarea păcatelor şi nu se încrede în Domnul”.

Evanghelia zilei prezintă contrastul dintre cei doi fii chemaţi de tată să lucreze în via sa. Primul refuză, dar apoi se căieşte şi merge, iar al doilea spune “da” tatălui, dar în realitate nu merge. Isus spune această parabolă capilor popoarelor, afirmând că ei sunt cei care nu au dorit să asculte vocea lui Dumnezeu prin Ioan Botezătorul şi de aceea vameşii şi desfrânatele vor intra înaintea lor în Împărăţia lui Dumnezeu, căci au crezut în învăţătura lui Ioan. Scandalul provocat de această ultimă afirmaţie, observă Papa Francisc, este identic cu cel al multor creştini care se simt “puri” doar pentru că merg la Liturghie şi se împărtăşesc.

Dumnezeu are nevoie de altceva: “Dacă în adâncul tău nu te căieşti, dacă nu asculţi vocea Domnului, daca nu accepţi corecţia Sa şi nu ai încredere în El, ai un suflet nepocăit. Aceşti ipocriţi care se scandalizează de ceea ce spune Domnul despre vameşi sau despre prostituate şi apoi merg pe ascuns la ei ca să facă afaceri murdare sau să-şi satisfacă plăcerile – repet, totul pe furiş – erau ‘puri’? Pe aceştia Domnul nu îi doreşte”. “Să-i putem oferi Domnului până şi păcatele ne dă speranţă, atâta timp cât vom avea curajul de a ne deschide sufletul în faţa Domnului fără nicio ezitare, donându-i ‘lista’ păcatelor noastre”, a mai spus Sfântul Părinte.

Pentru a explica aceasta, Papa a amintit istoria unui sfânt care credea că a oferit totul lui Dumnezeu, cu mare generozitate: “Îl asculta pe Domnul, respecta întotdeauna voia Sa, dăruia Domnului şi Domnul îi răspunde: ‘Dar nu mi-ai dat nimic încă’. Săracul, fiind atât de bun, spune: ‘Domnul meu, ce nu ţi-am dat? Ţi-am dat viaţa mea, lucrez pentru săraci, fac cateheză, servesc aici şi acolo…’; ‘Dar totuşi nu mi-ai dat încă ceva’, îi răspunde Domnul. ‘Ce anume, Dumnezeul meu?’, iar Dumnezeu îi răspunde: ‘Păcatele tale’. Când vom fi capabili să îi spunem: ‘Dumnezeul meu, acestea sunt păcatele mele – nu sunt ale altcuiva, sunt ale mele. Ia-le Tu şi eu voi fi mântuit!’ – când vom putea face aceasta, vom fi acel popor frumos, ‘umil şi sărac’, care îşi pune nădejdea totală în Numele Domnului. Domnul să ne dea acest har!”

sursa: Radio Vatican

Exprimaţi-vă opinia