După „Minte deschisă, inimă credincioasă”, Editura Pauline prezintă în limba română un nou volum de scrieri ocazionale ale lui Jorge Mario Bergoglio, actualul papă Francisc. De fapt, între cele două publicații există o relație de complementaritate, prima reflectând cu precădere angajamentul duhovnicului iezuit în exerciții spirituale și reculegeri pe diferite teme, în timp ce cartea de față constituie o cale de acces spre „mintea deschisă și inima credincioasă” a preoţilor şi a laicilor, în special a educatorilor, catehiştilor, lucrătorilor din mass-media, dar şi a tuturor celor activi în piaţa muncii.

Este vorba despre scrisori, discursuri, mesaje adresate cu ocazia diverselor solemnităţi religioase şi conferinţe naţionale şi internaţionale în anii în care Jorge Mario Bergoglio era Arhiepiscop de Buenos Aires. Acestea au fost grupate în patru capitole în care au fost adunate predici (ţinute în timpul celebrărilor Crăciunului, Liturghiei crismei, Veghii Pascale şi a sărbătorii Trupul şi Sângele Domnului); scrisori adresate catehiştilor; scrieri despre raportul cu lumea culturii şi a comunicării (despre muncă, mass-media, predicare, fericirile evanghelice);şi scrieri pe teme educative.

Aceste texte reflectă apostolatul pe care autorul l-a desfăşurat în calitate de Arhiepiscop de Buenos Aires şi, în acelaşi timp, ne ajută să înţelegem gândirea şi acţiunea actualului Suveran Pontif.

Îndemnul de a porni „la drum către periferii și frontiere, acolo unde se află omenirea cea mai rănită” răsună şi astăzi cu putere în cuvintele pe care Papa le adresează lumii întregi. Iată orientarea pe care actualul Papă ne-o dă: „Este rândul tuturor să «reîncepem de la Cristos», recunoscând că la baza existenței de creștini nu stă o decizie etică sau o mare idee, ci întâlnirea cu un eveniment, cu o Persoană, care oferă un nou orizont vieții și, prin acesta, o direcție decisivă’’.

Astfel, Papa ne spune că „a reîncepe de la Cristos” înseamnă a face din Cristos centrul vieţii noastre, înseamnă a merge cu Cristos pentru a aduce „adevăratul rod al iubirii sale” în diversele medii în care trăim şi în angajarea noastră de a sluji Biserica.

Papa subliniază necesitatea de a ne lăsa interpelaţi de Cuvântul lui Dumnezeu, de a-l căuta neîncetat pe Învăţătorul cel bun, de a acorda atenţie rugăciunii, de a ne deschide noutăţilor Duhului; doar astfel vom avea capacitatea de a „ieşi”, de „a părăsi peşterile” noastre, de a străbate drumuri noi fără să „ne fie frică de periferii”; doar astfel vom depăşi concepţia răspândită în prezent conform căreia un „om valorează ceea ce are sau ceea ce poate ajunge să posede”; doar astfel vom putea fi „slujitori ai Cuvântului” şi ai iubirii…

De asemenea, Papa ne atrage atenţia asupra unei teme foarte actuale: „Cum se poate iubi prin intermediul mijloacelor de comunicare socială?”, mijloace care putem spune că „ne locuiesc” casele. Acesta ne îndeamnă să avem o privire critică faţă de toate acele mesaje care ne incită la consum sau doresc să ne manipuleze, afirmând în acelaşi timp că, într-o bună comunicare, binele, adevărul și frumuseţea sunt inseparabile.

Mijloacele de comunicare socială pot fi oglinzi ce reflectă aspectele cele mai nocive ale societății sau pe cele superficiale și narcisiste. Dar pot fi, de asemenea, ferestre deschise prin care se revarsă frumusețea iubirii lui Dumnezeu ce se arată în minunăția lucrărilor sale, în acceptarea milostivirii sale și în sentimentul de solidaritate și dreptate față de aproapele.

Din paginile acestei cărţi reiese că toţi avem misiunea de a comunica celorlalți „frumusețea iubirii lui Dumnezeu”, frumuseţe pe care o putem descoperi tot mai mult prin întâlnirea personală și comunitară cu Isus Cristos. Astfel vom fi transformaţi şi noi în „aproapele”, asemenea bunului samaritean din Evanghelie.

Marius Taloș, SJ

Exprimaţi-vă opinia