03.12.2014, Vatican (Catholica) – Pentru prima dată în istorie, liderii principalelor religii din lume s-au reunit în Vatican, în dimineaţa zilei de marţi, 2 decembrie 2014, cu scopul de a elimina sclavia modernă. În Ziua Internaţională pentru Abolirea Sclaviei, s-a desfăşurat o ceremonie la sediul Academiei Pontificale de Ştiinţe, în Casina Pio IV din Grădinile Vaticanului, pentru semnarea Declaraţiei liderilor religioşi împotriva sclaviei. Acest act solemn vine după acordul semnat în 17 martie în Vatican pentru eradicarea, până în 2020, a formelor moderne de sclavie şi de trafic uman. Declaraţia din 2 decembrie a fost semnată de Papa Francisc, împreună cu eminenţi reprezentanţi ortodocşi, anglicani, evrei, musulmani, budişti şi hinduşi. sclavia moderna

În discursul său, Papa Francisc a început mulţumindu-le tuturor liderilor religioşi pentru angajamentul lor de a asista supravieţuitorii traficului de persoane, şi tuturor celor prezenţi pentru participarea lor activă la acest act de fraternitate, “în special faţă de fraţii noştri care suferă cel mai mult”. “Inspiraţi de confesiunile noastre religioase, ne-am adunat astăzi aici pentru o iniţiativă istorică şi pentru a întreprinde o acţiune concretă: pentru a declara că vom lucra împreună pentru a eradica teribila plagă a sclaviei moderne în toate formele ei. Exploatarea fizică, economică, sexuală şi psihologică a bărbaţilor, femeilor şi copiilor de care suferă actualmente zeci de milioane de oameni constituie o formă de dezumanizare şi umilire.”

“În ciuda marilor eforturi depuse de mulţi, sclavia modernă continuă să fie o plagă cumplită prezentă la scară largă în întreaga lume, şi în turism; această crimă este frecvent ascunsă în obiceiuri aparent acceptate, dar realitatea este că ea face victime prin prostituţie, trafic de persoane, muncă forţată, muncă în sclavie, mutilare, trafic de organe, abuz de droguri şi exploatarea minorilor prin muncă. Este ascunsă în spatele unor uşi închise, în anumite case, pe străzi, în maşini, în fabrici, pe câmpuri, în ambarcaţiuni de pescuit şi în multe alte locuri. Şi are loc atât în oraşe cât şi în sate, în mahalalele cel mai bogate şi celor mai sărace naţiuni din lume. Şi cel mai rău lucru este că situaţia se înrăutăţeşte din păcate pe zi ce trece”, a mai atras atenţia Pontiful.

“Susţinuţi de idealurile confesiunilor noastre religioase şi de valorile noastre umane împărtăşite, noi toţi putem şi trebuie să înălţăm stindardele valorilor noastre spirituale, ale eforturilor noastre comune, ale viziunii noastre eliberatoare, pentru a eradica sclavia de pe planeta noastră. Mă rog ca Domnul să ne dea harul de a deveni ‘aproape’ pentru toate persoanele, fără excepţie, şi de a oferi sprijin activ ori de câte ori întâlnim pe drumul nostru o persoană vârstnică abandonată de toţi; un muncitor înrobit şi maltratat; un refugiat prins în capcana infracţiunilor; un tânăr umblând pe străzile lumii, victimă a comerţului sexual; un bărbat sau o femeie înşelaţi să intre în prostituţie de oameni fără teamă de Dumnezeu; un copil mutilat pentru organele lui. Toţi aceştia fac apel la conştiinţele noastre, amintind de glasul Domnului: Adevăr vă spun, tot ce aţi făcut unuia dintre fraţii Mei cei mai mici, Mie mi-aţi făcut.”

Sursa: catholica.ro

Exprimaţi-vă opinia