Catedrala catolică din Istanbul  papa francisc refugiati turcia
duminică, 30 noiembrie 2014

Dragi adolescenţi şi tineri,

Am dorit mult această întâlnire cu voi. Aş fi voit să întâlnesc şi alţi refugiaţi, dar n-a fost posibil să se facă altfel. Voi proveniţi din Turcia, din Siria, din Irak, din diferite ţări din Orientul Mijlociu şi din Africa. Voi sunteţi aici ca reprezentanţi ai sute de persoane de vârsta voastră, dintre care mulţi sunt refugiaţi şi fugari, zilnic asistaţi de salezieni. Vreau să vă manifest participarea mea la suferinţa voastră şi sper că această vizită a mea, cu harul Domnului, poate să vă dăruiască un pic de mângâiere în situaţia voastră dificilă. Ea este consecinţa tristă a conflictelor exasperate şi a războiului, care este mereu un rău şi nu reprezintă niciodată soluţia problemelor, ba chiar creează altele.

Refugiaţii, asemenea vouă, se află adesea lipsiţi, uneori pentru un timp lung, de bunuri primare: o locuinţă demnă, asistenţa sanitară, educaţia, locul de muncă. Au trebuit să părăsească nu numai realităţi materiale, ci mai ales libertatea, apropierea rudelor, locul lor vital şi tradiţiile culturale. Condiţiile degradante în care atâţia refugiaţi trebuie să trăiască sunt intolerabile! Pentru aceasta este nevoie să se pună toată angajarea pentru a înlătura cauzele acestei realităţi. Lansez un apel pentru o mai mare convergenţă internaţională menită să rezolve conflictele care însângerează ţările voastre de origine, să contrasteze celelalte cauze care determină persoanele să părăsească patria lor şi să promoveze condiţiile pentru ca să poată să rămână sau să se întoarcă. Îi încurajez pe toţi cei care lucrează cu generozitate şi lealitate pentru dreptate şi pace să nu se descurajeze. Mă adresez conducătorilor politici, pentru ca să ţină cont că marea majoritate a populaţiilor lor aspiră la pace, chiar dacă uneori nu mai au forţa şi glasul pentru a o cere!

Numeroase organizaţii fac mult pentru refugiaţi; sunt bucuros îndeosebi pentru opera eficace a atâtor realităţi catolice, care oferă un ajutor generos atâtor persoane nevoiaşi fără nicio discriminare. Doresc să exprimă autorităţilor turce recunoştinţă vie pentru marele efort pus în acţiune în asistarea refugiaţilor, în special a refugiaţilor sirieni şi irakieni, şi pentru angajarea concretă în a căuta să satisfacă exigenţele lor. Doresc ca să nu lipsească sprijinul necesar şi al comunităţii internaţionale.

Dragi tineri, nu vă descurajaţi. Este uşor de spus asta, dar faceţi un efort pentru a nu vă descuraja. Cu ajutorul lui Dumnezeu, continuaţi să speraţi într-un viitor mai bun, în pofida dificultăţilor şi obstacolelor pe care acum le înfruntaţi. Biserica catolică, şi prin munca preţioasă a salezienilor, vă stă aproape şi, în afară de alte ajutoare, vă oferă posibilitatea de a îngriji instruirea voastră şi formarea voastră. Amintiţi-vă mereu că Dumnezeu nu uită pe niciunul dintre fiii săi şi că cei mai mici şi cei mai suferinzi sunt mai aproape de inima sa de Tată.

Din partea mea, împreună cu Biserica, voi continua să mă adresez cu încredere către Domnul, cerându-i să inspire pe cei care ocupă roluri de responsabilitate, pentru ca să promoveze dreptatea, siguranţa şi pacea fără şovăieli şi în mod cu adevărat concret. Prin organizaţiile sale sociale şi caritative, Biserica va rămâne alături de voi şi va continua să susţină cauza voastră în faţa lumii.

Dumnezeu să vă binecuvânteze pe voi toţi! Rugaţi-vă pentru mine. Mulţumesc.

Traducător: pr. Mihai Pătraşcu

Sursa: ercis.ro

Exprimaţi-vă opinia