Marți, 25 noiembrie, Părintele Luc Duquenne SJ a primit medalia „Chevalier de l´Ordre des Palmes Academiques” din partea Excelenței Sale,  domnul Francois Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România.

Redăm mai jos discursul ambasadorului:luc-palmes-2

 

Părinte Luc Duquenne,

 

Născut la 28 octombrie 1934 la Liège (Belgia), sunteți un preot iezuit, membru al Societății lui Isus în care ați intrat în ziua de 14 septembrie 1952, ați fost hirotonit preot la 6 august 1965 și ați depus ultimele voturi la 21 mai 1977.

 

După studiile de filologie clasică ați fost profesor de latină și greacă între 1968 și 1976 într-un colegiu iezuit din Bruxelles, apoi ați lucrat în perioada 1976-1991 în Centrul internațional de formare religioasă „Lumen Vitae”, creat și susținut de către ordinul iezuit, loc în care ați activat predând diferite cursuri și lucrând totodată în administrație. În tot acest timp ați locuit în comunitatea iezuiților Bellarminum.

La scurt timp după „Revoluția” din 1989-1990 din România, v-ați declarat disponibil să răspundeți apelului internațional adresat de către Superiorul General al Societății lui Isus pentru voluntari care să reconstituie o prezență a iezuiților în sânul acestei țări și al poporului său. Astfel ați părăsit Lumen Vitae și Belgia pentru a sluji populația și Biserica din România, țară în care locuiți din 17 noiembrie 1991.

Trăind la București începând cu această dată, ați fost mai întâi responsabil al pastoralei francofone timp de douăzeci de ani, activând în paralel pentru unsprezece ani și ca profesor de patristică, apoi de latină în cadrul Institului de teologie romano-catolică.

 

Pe lângă aceste activități, ați înființat un ONG „Jesuit refugee Service” în România și sunteți Superiorul Comunității iezuite locale „Sf. Claudiu La Colombière”, unde locuiți alături de câțiva tineri confrați români.

 

Ajuns la București acum douăzeci și trei de ani – ceea ce vă face cu siguranță preotul expat cu cea mai îndelungată prezență în România – ați găsit acolo o comunitate catolică care începea să se deschidă lumii și Bisericii. De atunci v-ați dedicat trup și suflet reconstituirii sale. Ați făcut lucrul acesta în special devenind, la cererea Arhiepiscopului de București, Mons. Ioan Robu, păstorul („rectorul”) catolicilor de limbă franceză din capitala României. Este vorba despre o parohie care a fost foarte vie înainte de instalarea regimului comunist în 1947, fiind la început condusă de călugării lazariști occidentali precum și de marcanta figură franco-română a celui care a fost Monseniorul Vladimir Ghika (mort în 1954 la Jilava în temnițele dictaturii atee și al cărui proces de beatificare a fost finalizat anul trecut), însă care a fost desființată pentru mai bine de patruzeci de ani.

 

Se poate spune așadar că a trebuit să recreați de la început parohia catolică francofonă din București și că i-ați insuflat timp de peste douăzeci de ani o energie ieșită din comun. Ați știut nu doar să constituiți o comunitate autentică, unită și solidară, pornind de la elemente a priori eterogene: personale diplomatice și culturale, membri ai întreprinderilor occidentale cu familiile lor expatriate (cu schimbări frecvente de personal), studenți africani dar și catolici de origine română care iubesc liturghia într-un stil mai occidental, precum și ortodocși căsătoriți cu persoane de alte cetățenii. Competențele dumneavoastră lingvistice v-au permis în acest sens să depășiți cadrul catolicilor francofoni, punându-vă de asemenea în slujba credincioșilor anglofoni, și de asemenea a catolicilor români de rit latin și bizantin (greco-catolic), din moment ce stâpâniți la perfecție limba țării gazdă.

Responsabilitățile dumneavoastră pastorale v-au făcut să vă confruntați la scurtă vreme nu numai cu chestiuni de natură religioasă, ci și sociale, adică umanitare. Așa se face că la începutul anilor 90 ați întâlnit persoane din ce în ce mai numeroase, de origine străină, aflate în situații dificile pe plan uman și delicate în plan administrativ : refugiați nerecunoscuți ca atare, fără documente…

Refuzând să vă cantonați într-o misiune pur spirituală, v-ați investit energiile pentru ajutorarea acestor persoane, venite în special din Africa sau din Orientul Mijlociu, pentru reglementarea situației lor și întâi de toate pentru găsirea unei locuințe și a unor mijloace de subzistență. După ce ați căutat soluții empirice, ați pus pe picioare o structură mai adaptată, deschizând o filială românească a ONG-ului internațional „Serviciul Iezuiților pentru Refugiați” (JRS), aflată acum în plină dezvoltare și a cărei gestionare ați încredințat-o de acum înainte unui confrate mai tânăr.

În fine, merită evidențiat faptul că nu ați dorit să profitați de pensionarea ecleziastică pentru a pune capăt acestei solidarități exemplare cu România și cu populațiile care se stabilesc aici, fie datorită exigențelor profesionale fie din cauza refugierii pe considerente politico-economice. Atunci când ați trecut pragul vârstei de șaptezeci și cinci de ani (limita canonică pentru responsabilitatea pastorală în Biserica Catolică), Mons. Ioan Robu a numit un succesor la 1 octombrie 2011 în persoana călugărului asumpționist francez, pr. Michel Kubler. Însă chiar și în absența funcției de paroh ați cerut insistent – și ați obținut fără dificultate ! – să puteți continua, în măsura posibilităților, să vă aduceți serviciile care cu siguranță nu au încetat să fie apreciate.

Pentru toate aceste motive – printre care subliniez în mod deosebit serviciul adus mai multor sute de familii franceze de peste douăzeci de ani, contribuția la strălucirea francofoniei și ajutorul umanitar eficient instituit pentru refugiații veniți aici din întreaga lume – Pr. Luc Duquenne, cetățean belgian și preot catolic, meritați cu prisosință recunoașterea Republicii.

Cucernice Părinte Duquenne,

Sunt onorat să vă decernez în numele Primului Ministru al Republicii Franceze,

Titlul de Cavaler în Ordinul „Palmes Académiques”.

A consemnat: Marius Talos, SJ

Exprimaţi-vă opinia