NOU PREOT ÎN REGIUNEA ROMÂNĂ SJ

Publicatla 8 November 2014

Lucian Lechințan SJ a fost hirotonit preot în ritul bizantin de către PS Vasile Bizău, Episcop de Baia Mare, în Biserica Sfinților Arhangheli din Satu-Mare în ziua de sâmbătă, 8 noiembrie 2014. hirotonire Lucian 1

Născut la 28 iunie 1979 și crescut la Cluj, Lucian a avut mai multe mătuși în comunitatea Congregației Maicii Domnului din Jucu înainte de 1948. 

După Revoluția din 1989 a reluat contactele cu Biserica  Greco-catolică la Cluj în gimnaziu. În aceeași perioadă l-a cunoscut bine pe pr. Iosif Denderle, călugăr piarist, prin care în anii liceului s-a apropiat de Biserică. În 1998 a dat examen la Seminarul greco-catolic din Cluj,  din care ulterior s-a retras, fiind admis în Societatea lui Isus.

Formarea a început-o la Cluj cu Noviciatul,  apoi la Iași cu junioratul și a continuat studiile în Italia și Franța.

A studiat filosofia la Padova în Institutul Aloisianum, afiliat la Universitatea Gregoriana din Roma.Teologia a studiat-o la Paris, la Institutul Teologic Centre Sèvres.

În toți acești ani a păstrat legătura susținută  cu Biserica Greco-catolică din diaspora. Pe lângă studiile de master în teologie, liturgică orientală, în curs de finalizare la Roma, a mai studiat ca iezuit timp de 3 ani Istoria Artei la București.

A fost hirotonit diacon în 2011 la Paris și a făcut pasul către preoție la Satu-Mare, deoarece din primul moment a iubit acest oraș pentru multiculturalitatea sa, pentru caracterul de oraș de frontieră, iar iezuiții au fost mereu la frontieră în toate domeniile. Pe lângă munca principală în favoarea comunității rrome din Mădăras, la Satu-Mare a avut și o activitate susținută la Biserica  Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, unde a slujit timp de doi ani ca diacon.

Hirotonirea lui vine ca o încununare a acestui drum de 16 ani de formare, dar și ca o deschidere pentru un nou început. Bunul Dumnezeu să-l sfințească în fiecare zi pe acela care astăzi se sfințește preot!

 

Marius Talos, SJ

Exprimaţi-vă opinia