ISUS ȘI PRINCIPIILE CONDUCERII CREȘTINE
Pe cine să conducem/călăuzim?
De cine să ne lăsăm conduși/călăuziți?
Preoții sunt precum avioanele:
se vorbește despre ei doar dacă se prăbușesc;
dar sunt atât de mulți care zboară.
Așa că, înainte de a vorbi și critica căderile preotului,
roagă-te pentru el.

De luni seara, 22 septembrie, până vineri dimineața, 26 septembrie 2014, a avut loc la Mănăstirea călugărilor carmelitani desculți de la Snagov a doua serie de exerciții spirituale pentru preoți din acest an. Au participat 24 de preoți ai Arhidiecezei romano-catolice de București. Tema exercițiilor spirituale din această săptămână a fost: Isus și principiile conducerii creștine. exercitii preoti 2

Părintele predicator, Marius Taloș SJ, ne-a introdus și ne-a provocat la trăirea principiilor conducerii creștine … după Isus. Nu este mereu evident că pentru un preot principiile de călăuzire a unei comunități sunt de cele mai multe ori după Isus. Ne obișnuim să ne croim și principii adaptate de împrejurări și condiționări, care cu timpul nu mai reflectă chipul Mântuitorului.

A fost o ocazie să ieșim din noi înșine (sau să intrăm – de la caz la caz) și să privim la rolul nostru de leaderi/conducători comunitari și spirituali împreună cu Isus.

Ne-au fost propuse 21 de principii. Primul a fost acela al limitărilor. În ce sens? Preotul se poate considera „nelimitat” sau autoreferențial. Adevăratul conducător/păstor este precum Ioan Botezătorul, care își recunoaște limita; nu îi ține pe proprii ucenici la sine, ci îi trimite spre Isus. Dar limitarea poate fi și invers; adică să accentuăm atât de mult limitele proprii încât să nu ne asumăm rolul de leader/păstor.

Dacă sunteți curioși să aflați și celelalte principii și să le aprofundați, fie luați legătura cu unul dintre preoții pe care îi recunoașteți în fotografie, fie parcurgeți lista alăturata cu pasajele biblice referitoare la fiecare principiu în parte. Fiecare este chemat să fie leader/conducător dacă nu pentru o comunitate sau o familie cel puțin pentru propria viață.

21 legi ale conducerii

Pr. Francisc Doboș

Exprimaţi-vă opinia