Două tinere din grupul Claudianum, al comunității iezuiților din București, au lansat la 1 mai 2014 o provocare la solidaritate. Ema şi Andreea au pornit pe jos în pelerinaj spre Santiago de Compostella, însoţite de Gândurile pentru fiecare zi ale Fericitului Vladimir Ghika și cu dorința vie de a-i ajuta pe emigranţii asistaţi la Centrul Arupe, al Serviciului Iezuiţilor pentru Refugiaţi din România (JRS Romania) şi pe copiii Misiunii catolice române din Sololo (Kenya). emaandreea

„Prin acest pelerinaj ne propunem să fim alături de miile și sutele de mii de oameni care trăiesc drama violenţei, a torturii, a fugii departe de pământul natal şi de cei dragi”, au explicat tinerele, invitând ca cei care vor să li se alăture să donez câte un euro pentru fiecare kilometru parcurs de ele. Fiecare „participant la pelerinaj” va putea posta numărul de kilometrii aleși, printr-un mesaj pe pagina de facebook creată în acest scop şi pe care tinerele vor publica periodic numărul de kilometri parcurși. La sfârșitul pelerinajului, se vor comunica modalitățile de centralizare și strângere a fondurilor oferite. camino

Ema și Andreea au ales ca, în acest pelerinaj, să parcurgă pe jos „drumul francez”: au pornit din Rocenvalles (Franţa) spre Larrasoaña (Spania) şi vor continua prin nordul Spaniei. După aproximativ 800 de kilometri, speră să ajungă cu bine la Santiago de Compostela, sanctuarul spaniol dedicat Sfântului Iacob. Pe pagina de facebook intitulată Drumul spre Santiago de Compostela, țin un fel de jurnal al pelerinajului și împărtășesc cu ceilalți atât numărul de kilometri parcurși cât și greutățile și bucuriile drumului, imagini de pe parcurs, precum și gândul Fericitului Vladimir Ghika asupra căruia reflectă de-a lungul zilei. Pelerinajul este o provocare pentru Ema şi Andreea, care vor trebui să facă faţă unui drum dificil, dar şi pentru prietenii şi cunoscuţii lor, chiar şi pentru cei ce citesc aceste rânduri: o provocare la solidaritate cu refugiaţii asistaţi de JRS Romania şi cu copiii din Sololo, care au nevoie de manuale şi rechizite.

* * *

Serviciului Iezuiţilor pentru Refugiaţi (JRS) este o organizaţie care rulează programe sociale în 50 de ţări, activă şi în Romania din 1996. În 2002, JRS România a înfiinţat Centrul de servicii sociale Pedro Arrupe pentru refugiaţi şi emigranţi, oferindu-le acestora ajutor spiritual, social, educaţional şi material, precum şi asistenţă legală. Până în prezent, peste 5.000 de persoane au beneficiat de ajutor şi asistenţă prin programele derulate de JRS Romania.

Misiunea din Sololo, Kenya, este misiunea încredinţată grijii pastorale a Arhidiecezei romano-catolice de Bucureşti, care asigură preoţi pentru misiune şi sprijină financiar operele sociale şi educative ale acesteia. Misiunea, al cărei paroh este Pr. Cristian Pișta (33 de ani), se află în zona de nord a Kenyei și are 10 filiale, în care sunt tot atâtea grădinițe, plus grădinița de la „centru”.

Exprimaţi-vă opinia