ȘCOALĂ PRACTICĂ DE DISCERNĂMÂNT

 

8A. Exercițiul examinării generale a conștiinței

 

 

„Nu vă mai amintiți de cele dinainte și nu vă mai gândiți la cele din vechime! Iată, eu fac un lucru nou: încolțește, nu-l recunoașteți?” (Is 43, 18 ș.u.).

Odată intrat în tine însuţi, priveşte-te pe tine însuţi. Pentru tine şi împreună cu tine Dumnezeu realizează aici şi acum minunile sale. Iar tu, privind bine la tine însuţi, eşti în măsură să le citeşti şi să le trăieşti în plinătate.

Al doilea exerciţiu propus pentru fiecare zi este examinarea generală a conştiinţei: are rolul de a te face conştient de acţiunea lui Dumnezeu în tine şi în jurul tău, pentru ca tu, văzând-o, să poţi deveni colaboratorul său.

 

Cum se face examinarea generală a conştiinței

Examinarea generală a conştiinței cuprinde cinci puncte:

1- pune-te în prezenţa lui Dumnezeu, aminteşte-ţi binefacerile primite de la el şi mulţumeşte-i;

2- cere-i harul de a-ți cunoaşte păcatele şi de a le respinge;

3- cere socoteală ţie însuţi, din momentul trezirii până la examinarea de faţă, din oră în oră, sau dintr-un timp în altul; mai întâi despre gânduri, apoi despre cuvinte şi în sfârşit despre fapte.

4- cere-i iertare lui Dumnezeu pentru greşeli;

5- propune-ţi să te îndrepţi cu harul său. Încheie cu un „Tatăl nostru” (ES, n. 43).

 

Sensul examinării generale a conştiinţei

Odată intrat în inimă cu exerciţiul examinării particulare, începi să vezi o lume nebănuită, o mulțime de mişcări contradictorii. Cu examinarea generală a conştiinţei, începi să iei act, să scotoceşti, să vezi cu tot mai mare claritate. Dacă examinarea particulară este cheia pentru a pătrunde în mişcările inimii, cea generală face inventarul acestora. Examinarea conştiinţei îţi este de folos nu pentru a-ţi da seama de ceea ce ai făcut, ci de ceea ce s-a întâmplat astăzi în conştiinţa ta.

Dumnezeu este mereu la lucru, douăzeci şi patru de ore pe zi, altfel totul ar cădea în neant. Acţiunea sa are loc atât în afara cât şi înăuntrul tău. Cea din afară este înscrisă în cartea naturii şi interpretată în cărţile de istorie. Cea dinăuntru este înregistrată în inima ta: nu numai acțiunea, ci și direcția și conținutul.

Trebuie să te educi prin examinarea conştiinţei, să percepi cu transparenţă ceea ce ai înlăuntrul tău, ca să poți acţiona cu libertate şi responsabilitate. Este bine să-l faci seara, pentru a reciti în faţa lui Dumnezeu ziua ta ca pe o pagină de istorie sacră; ca sa vezi cum a lucrat Dumnezeu în tine şi pentru tine în această zi şi cum ai corespuns tu la această lucrare.

 

Explicaţia examinării conştiinţei

Să ceri lumină

Întâi de toate, ochiul tău să se ațintească asupra lui Dumnezeu, ca să poți privi în mod corect asupra ta, cu lumina Lui. Priveşte-te cu simpatie, cu aceeaşi mulţumire cu care Tatăl îl priveşte pe fiul său Isus (cf. In 17,23). Obişnuieşte-te să te vezi aşa cum te vede El: tu eşti aşa cum te vede Dumnezeu!

 

Primul punct:

A fi conştient de darurile sale și de modul în care, în spatele acestora, este El însuşi care, în darurile sale, se dăruieşte pe sine. „Primul dar pe care ţi-l face eşti tu însuţi. Al doilea este lumea întreagă. Darul ultim şi definitiv pe care ţi-l face constă în a se da pe Sine însuşi, cu o iubire care acţionează spre binele tău în toată creaţia şi istoria” (cf. Ps 136) Tu să „faci din toate acestea o comemorare, o euharistie”, o mulțumire. Este necesar să te obişnuieşti să-ţi aminteşti de Dumnezeu şi să te bucuri de el. Aceasta este „lauda”, în mijlocul căreia El „locuieşte” (cf. Ps 22,4). Aici El îşi are casa. Iar tu locuiești împreună cu el. În examinarea ta, te poţi opri cu folos timp de câteva luni doar asupra acestui punct, până când te obişnuieşti să priveşti acţiunile lui Dumnezeu în tine. Amintirea dezgheaţă trecutul şi îl face să comunice cu prezentul. Omul este ceea ce îşi aminteşte: toată istoria este vie, dar numai în cel care ştie să o comemoreze cu o memorie inteligentă şi iubitoare.

 

 (cf. textului lui Silvano Fausti – Prilej sau ispită)

ANALIZEAZĂ:

Întrebări pentru reflecţia personală:

 

  • Ai curaj să stai în prezența Domnului așa cum ești?
  • Ce sentimente intuiești că ar fi în inima lui Dumnezeu în timp ce te privește? Și în tine ce se mișcă?
  • Ai avea curajul să-l duci pe Dumnezeu prin toate încăperile inimii tale, în toate momentele zilei și ale nopții?
  • Cere-i lui Dumnezeu să-ți dea o privire iubitoare asupra vieții tale ca să poti vedea pozitivul din tine.
  • Ești constient că Dumnezeu este prezent și lucrează în inima ta? Dorești să colaborezi cu El?

 

 

MEDITEAZĂ:

Text biblic de referinţă:

Ps 118.

 

 

OBSERVĂ:

Acordă-ți în fiecare seară un timp de 10 minute pentru primul punct al examinării generale, amintindu-ți de binefacerile primite de la Dumnezeu şi mulţumeşte-i pentru acestea.

 

 

ROAGĂ-TE:

Să ai mereu o inimă plină de recunoștință pentru toate binefacerile pe care Dumnezeu ți le trimite zilnic.

 

  ——————————————————–

bunvest 8a

Exprimaţi-vă opinia