Declaraţie privind Siria

Publicatla 31 October 2013

IHS - noua Europa

 

 

Conferinţa Provincialilor Iezuiţi Europeni

Roma – Vineri, 25 Octombrie 2013

Declaraţie privind Siria

 

 

Noi, Provincialii iezuiţi, ca superiori majori ai Societăţii lui Isus în Orientul Mijlociu şi în Europa, întâmpinăm cu căldură declaraţia Sfântului Părinte cu privire la situaţia din Siria. Cu toată puterea, el a alertat opinia internaţională către tragedia siriană, cerând: ,,toate grupurile aflate în conflict să asculte vocea propriei conştiinţe şi să nu se închidă doar în interesele proprii”[1] Împreună cu el, declarăm şi noi că ,,niciodată folosirea violenţei nu duce la pace”, singura cale către pace fiind cultura întâlnirii şi a dialogului.

 

Paşi către pace

 

Aşadar, ne bucurăm că pericolul atacurilor aeriene împotriva Siriei au încetat şi susţinem lansarea procesului care ţinteşte spre distrugerea tuturor armelor chimice găsite pe teren sirian. Salutăm negocierile pentru o conferinţă de pace cu privire la Siria, care au început şi îndemnăm ca acest proces al păcii să înainteze cu rapiditate, curaj şi fermitate. Cerem tuturor grupurilor implicate în conflict, ca şi comunităţilor internaţionale, să:

–       caute de urgenţă o încetare a focului garantată de autorităţile internaţionale;

–       stabilească o foaie de parcurs pentru a pregăti întâlnirea tuturor grupurilor implicate în conflict;

–       convoace conferinţa de pace care să ajungă la un acord comun care să protejeze viaţa poporului sirian.

 

Mobilizare socială şi civilă

 

În acelaşi timp, apelăm încă o dată la mobilizarea tuturor organelor civile şi sociale care să ajute poporul sirian să facă faţă uneia dintre cele mai mari tragedii umanitare din secolul nostru. Grija pentru refugiaţi, atât în interiorul cât şi în afara ţării (aproximativ un sfert din populaţie), nevoia de hrană, medicamente şi ajutor medical, eliberarea deţinuţilor şi ostaticilor şi redeschiderea instituţiilor educaţionale continuă a se afla pe lista nevoilor urgente.

 

Interese aflate în joc

 

Am dori, de asemenea, să atragem atenţia asupra necesităţii conştientizării şi numirii intereselor reale aflate în joc, atât locale, regionale sau internaţionale şi care, din păcate, nu corespund întotdeauna cu interesele poporului sirian. În mod particular, apelăm la o reflecţie asupra consecinţelor ce provin din producerea şi vânzarea de arme; apelăm la încetarea distribuirii şi vânzării armelor către toate grupurile aflate în conflict.

 

Discernământ necesar

 

Împreună cu marea comunitate internaţională, am dori, de asemenea, să îndemnăm la refuzul oricărei forme de sprijin, fie diplomatic, fie militar, pentru orice grup care, în mod făţiş, este adeptul oricărei forme de violenţă, fanatism sau extremism. Respectul pentru demnitatea persoanei, la fel ca şi pentru drepturile omului trebuie să constituie un criteriu preliminar şi un punct primar de referinţă pentru întreg ajutorul material.

 

 

Comunităţile creştine în Siria

 

În final, atragem atenţia mai ales asupra tratării defectuoase şi victimizării comunităţilor creştine care trăiesc pe teritoriul Siriei. Prezente în Siria încă de la începutul erei creştine, aceste comunităţi constituie un element inseparabil de ţesătura sa socială şi de bogăţia sa culturală şi contribuie active la dezvoltarea acestora. Soluţiile care susţin exilul sau eliminarea acestor comunităţi sunt inacceptabile. Dorim să încurajăm acele comunităţi creştine şi să le asigurăm că au un rol valoros în propriile societăţi, prin mărturia fidelă faţă de Evanghelie: o evanghelie care apelează la pace, justiţie, iertare, înţelegere şi reconciliere.

 

 

Traducere: Adriana Gherasim



[1]Papa Francisc – Angelus –  1septembrie 2013

 

Exprimaţi-vă opinia