Declaraţia Provincialilor Iezuiţi din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa-Madagascar
Roma, vineri 25 octombrie 2013
maltasomalia
În ultimele săptămâni am asistat cu toţii la suferinţa teribilă provocată migranţilor şi familiilor lor, dramatizată în recenta tragedie din Lampedusa. În ultimii douăzeci de ani, mii de oameni au murit în încercarea de a trece în Europa. Papa Francisc a făcut o vizită în Lampedusa, exprimându-şi simpatia, indignarea şi tristeţea resimţite la vederea suferinţei migranţilor. Noi, Provincialii Iezuiţi şi Superiorii Majori ai Europei, Orientului Mijlociu şi Africii-Madagascar, reprezentăm peste 6.000 de iezuiţi pe cele două continente. Ne alăturăm Papei în grija şi preocuparea sa manifestată faţă de migranţi, asumându-ne riscuri enorme pentru a asigura o viaţă mai bună şi pentru a evita situaţiile care pun în pericol viaţa migranţilor pe tărâmurile lor natale. Facem această declaraţie, deoarece credem că acesta este un timp imperativ pentru societăţile noastre care se confruntă cu această chestiune gravă de natură morală.
Salvaţi vieţi – un imperativ moral fundamental
Motivele fluxurilor migratorii şi de refugiaţi sunt complexe. Printre principalele motive se numără: războaiele, persecuţiile, instabilitatea economică, catastrofele ecologice şi statele falimentare care nu pot asigura un trai decent populaţiilor lor. Indiferent care ar fi motivele, tragedia Lampedusa ne arată că suntem cu toţii chemaţi să ne întoarcem la datoria noastră de a salva vieţi. Nu ne putem sustrage de la acest imperativ moral.
Opriţi aprovizionarea cu armament în Africa
Europa trebuie să-şi asume partea sa de responsabilitate pentru fluxurile migratorii de pe plan global. Multe state europene şi corporaţiile lor furnizează armament Africii, adesea ilicit. Aceste aprovizionări cu armament alimentează conflictele care, la rândul lor, dau curs unor fluxuri migratorii. Lumea noastră este atât de interconectată, încât nu ne putem limita preocuparea la regiunea mediteraneană.
Regulamentul Dublin
Multe ţări europene sunt ospitaliere persoanelor care caută azil. Dar potrivit Regulamentului Dublin care prevede că ţările, pe teritoriul cărora se află aceste persoane prima dată, au responsabilitatea de a examina cererile depuse pentru solicitarea de azil, acestea nu facilitează o împărţire echitabilă a fluxurilor de azil. Toate ţările Europei ar trebui să se sprijine reciproc în solidaritate pe această temă, trebuind totodată să îşi asume responsabilitatea comună pentru chestiunile privind azilul şi migranţii.
Opriţi detenţia solicitanţilor de azil; îmbunătăţiţi condiţiile pentru migranţii din detenţie
·         Ne opunem detenţiei solicitanţilor de azil. Sunt disponibile alternative ale detenţiei; anumite guverne le-au utilizat şi acestea au funcţionat.
·         Copiii, fie aceştia migranţi, fie solicitanţi de azil, trebuie să beneficieze de o mai bună protecţie. În plus, ar trebui asigurat dreptul lor de a beneficia de o educaţie de calitate.
·         Condiţiile de detenţie ale migranţilor sunt adesea inumane. În timp ce ne dăm seama că guvernele naţionale şi sistemele lor de protecţie socială se extind, condiţiile umane fundamentale şi grija de nevoile spirituale sunt obligatorii din punct de vedere moral.
Nu vă angajaţi în discursul politic extrem
Suntem preocupaţi de modul în care un spectru larg de politicieni îşi permit să se lase influenţaţi de politicieni de extrema dreaptă. Pe măsură ce căutarea de voturi şi succesele electorale devin tot mai intense, discursul politic se află în pericolul de a fi luat ostatic de forme de populism extremiste. Facem apel la politicieni pentru a asigura că astfel de extremişti nu dau tonul unei dezbateri politice. Europa secolului XX a demonstrat tragedia a ceea ce se poate întâmpla atunci când grupurilor de extremişti li se îngăduie să stabilească ordinea de zi şi să preia controlul. Cerem tuturor celor din ţările de origine ale migranţilor să conlucreze pentru pace şi dreptate în propriile lor ţări, pentru ca toţi cetăţenii lor să poată găsi în ele un cămin sigur şi garantat pentru familiile lor.
Sprijiniţi-i pe cei care ajută pentru a îmbunătăţi lucrurile
Apreciem eforturile curajoase depuse de numeroase conferinţe episcopale, grupuri ecleziastice şi ONG-uri din Europa care au făcut din serviciul practic al refugiaţilor şi migranţilor o pledoarie în favoarea lor, o prioritate. În calitate de Iezuiţi, dorim să mulţumim în mod deosebit Serviciului Iezuiților pentru Refugiaţi, (JRS) din Spania, şi altor organizaţii Iezuite pentru toată munca pe care acestea o depun cu atât de mult devotament şi profesionalism. În numele Societăţii lui Isus din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa-Madagascar, noi ne reînnoim angajamentul de a sluji celor marginalizaţi şi celor mai săraci dintre cei nevoiaşi din ţările noastre şi îi încredinţăm pe migranţi rugăciunilor celor credincioşi şi grijii şi preocupării tuturor oamenilor de bunăvoinţă.
Notă: Provincialii Iezuiţi din Europa şi Orientul Mijlociu au aprobat prezenta declaraţie în cadrul întâlnirii anuale desfăşurate la Roma, în perioada 17-23 octombrie 2013. Aprobarea Provincialilor Iezuiţi din Africa şi Madagascar a avut loc pe cale electronică. 
Traducere de Mirona Palas

Exprimaţi-vă opinia