Născut la Buenos Aires în ziua de 17 decembrie 1936, a studiat chimia, însă apoi a ales calea preoției intrând în seminarul Villa Devoto. La 11 martie 1958 a intrat în Noviciatul Societății lui Isus, în cadrul căreia și-a completat studiile studiile umanistice în Chile iar din 1963, întors la Buenos Aires, a obținut licența în filosofie. A fost hirotonit preot în decembrie 1969. Devenit maestru de novici la Villa Bilari, San Miguel, în 1973 a fost numit Provincial de Argentina, funcție în care a rămas timp de șase ani. În 1986 a publicat „Meditații pentru persoane consacrate” iar în 1992 a scris „Reflecții despre viața apostolică”. Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit „Episcop titular de Auca și auxiliar de Buenos Aires” în mai 1992. Pe 27 iunie din același an a primit în catedrala din Buenos Aires hirotonirea episcopală din mâinile cardinalului Antonio Quarracino, ale nunțiului apostolic Ubaldo Calabresi și ale episcopului de Mercedes-Lujan, Monseniorul Emilio Ognenovich.

Abia ales papă, primele sale decizii sunt elocvente pentru reliefarea propriului său profil spiritual și eclezial. În primul rând, alegerea numelui Sf. Francisc de Assisi constituie un indiciu clar al orientării sale spre sărăcie și simplitate care trebuie să fie și acela al Bisericii. Însă la fel de semnificativ este și un alt aspect al figurii întemeietorului ordinului franciscan: il Poverello a primit în bisericuța din San Damiano chemarea de a reconstrui Biserica. Iar faptul de a-și fi însușit acest nume cel dintâi papă iezuit din istorie, reprezintă un alt semnal în direcția unității Bisericii.

Alegerea numelui a fost urmată de o altă decizie, mai puțin cunoscută, dar la fel de semnificativă. Abia ales papă, Francisc I a ajuns la Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma pentru a se ruga în taină la altarul Preasfintei Fecioare Maria. Acest gest cu forță simbolică și anticipatorie deopotrivă denotă prioritatea acordată de actualul pontif rugăciunii și slujirii: „Fiți milostivi” au fost cuvintele sale adresate mulțimii adunate spontan în fața bazilicii, în special tineri.

Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, a declarat că numirea iezuitului Jorge Mario Bergoglio ca nou Pontif înseamnă „un refuz al puterii și o slujire în stare pură”. În scurta conferință de presă organizată cu acest prilej el a mai adăugat că respectiva alegere constituie în același timp un elocvent răspuns criticilor adresate Bisericii în ultimele luni.

P. Marius Taloș, SJ

 

 

Exprimaţi-vă opinia