BUNA VESTIRE ÎNTR-O ISTORISIRE (6)
LUPTA SPIRITUALĂ
(Autobiografia Sf. Ignațiu, 19-21)
19. În Manresa cerşea zilnic. Nu mânca deloc carne şi nu bea vin, deşi căpăta. Duminica nu postea şi, dacă i se dădea puţin vin, îl bea. Pentru că, după obiceiul timpului, înainte dăduse prea mare atenţie îngrijirii părului, care era foarte frumos, hotărî să-l lase să crească în voie, fără să-l pieptene, fără să-l taie şi fără să-l acopere cu nimic, nici ziua, nici noaptea. La fel a lăsat să-i crească şi unghiile de la mâini şi de la picioare, deoarece şi de ele se îngrijise până atunci.
În timpul şederii lui în spital, i se întâmpla adesea, în plină zi, să vadă în aer, aproape de el, ceva care îi aducea multă consolare, pentru că era de o mare frumuseţe. El nu-şi dădea seama ce putea fi, dar i se părea că avea oarecum înfăţişarea unui şarpe, cu multe puncte care străluceau ca nişte ochi, fără a fi ochi. Acest lucru îl desfăta nespus de mult şi vederea lui îl consola. Cu cât îl vedea mai mult, cu atât era mai consolat, iar când acel lucru dispărea, rămânea trist.
20. Până atunci fusese neclintit în aceeaşi stare sufletească: o neschimbată bucurie, dar fără vreo cunoaştere a lucrurilor lăuntrice duhovniceşti. Tot timpul cât dură această arătare sau cu puţin înainte de începerea ei – căci a durat mai multe zile – îi venea în minte un gând stăruitor care îl tulbura înfăţişându-i greutatea vieţii lui. Era ca şi cum i-ar fi şoptit cineva în suflet: „Cum vei putea îndura această viaţă cei şaptezeci de ani câţi mai ai de trăit?”. Dar la acest imbold pe care îl simţea ca venind de la duşman, răspunse tot în mod lăuntric cu multă hotărâre: „O, spurcatule! Poţi tu să-mi făgăduieşti măcar o oră de viaţă?”. Astfel învinse ispita şi-şi regăsi pacea. Aceasta a fost prima ispitire pe care a avut-o după cele povestite mai sus. Aceasta s-a întâmplat intrând într-o biserică unde participa zilnic la Sfânta Liturghie, la rugăciunea Vesperelor şi a Completoriului care se cântau, simţind o mare consolare; la Liturghie, citea de obicei Patima lui Isus, rămânând nestrămutat în starea lui sufletească.
21. Dar puţin după această ispită, începu să simtă în suflet o mare nestatornicie. Se afla uneori într-o atare uscăciune, încât nu mai simţea gust nici în rostirea rugăciunilor, nici în ascultarea Liturghiei, nici în vreun altfel de rugăciune; alteori simţea tocmai invers şi atât de neaşteptat, încât i se părea că a fost eliberat de tristeţe şi dezolare, ca şi cum i-ar fi luat cineva o piatră de pe inimă. Atunci începea să se neliniştească de aceste schimbări pe care nu le mai trăise vreodată şi se întreba în sine: „Ce viaţă nouă e asta, pe care o încep acum?”.
Totuşi, în acest timp, stătea de vorbă uneori cu persoane spirituale care aveau încredere în el şi căutau să-i vorbească, pentru că – deşi nu avea nici o cunoaştere a lucrurilor duhovniceşti – în discuţii arăta mult zel şi o mare voinţă de a înainta în slujirea lui Dumnezeu. Trăia pe atunci în Manresa o femeie în vârstă, cu multe zile chiar în slujirea lui Dumnezeu, care era vestită în multe regiuni ale Spaniei şi pe care chiar Regele catolic o chemase odată pentru a-i vorbi despre unele lucruri. Această femeie, vorbind într-o zi cu noul soldat al lui Cristos, i-a spus: „Ce bine-ar fi dacă I-ar plăcea Domnului Isus Cristos să vi se arate într-o bună zi!”. Dar el, luând lucrurile în serios, răspunse speriat: „Cum să-mi apară Isus Cristos mie?”.