Provincia Română a Societății lui Isus, sau mai simplu, Iezuiții din România au petrecut două zile de mare bucurie datorită vizitei Părintelui General, Adolfo Nicolas S.J. în zilele de 19 și 20 mai a.c.

 

Acesta a sosit la București unde, după o scurtă vizită la Catedrala Sfântul Iosif, s-a întâlnit cu Preasfinția Sa Mihai Frăţilă, Episcop auxiliar al Arhieparhiei Greco-Catolice de Alba-Iulia şi Făgăraş și cu iezuiții din București, descoperind cu interes realități dintre cele mai variate ale Bisericii din România. După amiază, Părintele Nicolas a vizitat Centrul Pedro Arrupe, unde membrii echipei Serviciului Iezuiților pentru Refugiați din Romania (JRS) i-au prezentat activitățile desfășurate în slujirea străinilor dezrădăcinați din propriile lor țări. Întâlnirea cu Părintele General a fost un moment de comuniune și încurajare pentru întreaga echipă.

 

Apoi a urmat o scurtă întâlnire cu tinerii care frecventează casa comunității, timp în care Părintele Nicolas a răspuns întrebărilor puse de aceștia, într-un climat de simplitate și de împărtășire a căutărilor în ceea ce privește viața spirituală și aderența acesteia la vocația fiecăruia.

 

În ziua de 20 mai, la ora 11, în prezența a peste 400 de prieteni, colaboratori și apropiați ai Iezuiților s-a celebrat o Sfântă Liturghie la Centrul Manresa din Cluj-Napoca pentru a sărbători zece ani de la înființarea acestuia. Liturghia a fost prezidată de Înalt Preasfinţitul György Jakubinyi, Arhiepiscop Romano-Catolic de Alba-Iulia și Administrator Apostolic al Armenilor catolici din România alături de Preasfinţitul Florentin Crihălmeanu, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla și de peste 40 de preoți de ambele rituri.

În omilie, Părintele General a subliniat forța compasiunii ca element unificator în trăirea vocației de creștin și în căutarea voinței lui Dumnezeu în mijlocul diferențelor și asemănarilor pe care le întâlnim în structura complexă a țării noastre.

După liturghie,  Preasfinţitul Florentin Crihălmeanu împreună cu cei prezenți au celebrat Parastasul de pomenire pentru iezuiții răposați care și-au dedicat viețile slujirii Bisericii și oamenilor de pe aceste meleaguri.

 

Întâlnirea de după amiază cu iezuiții din Provincie și cu ceilalți iezuiți invitați a avut ca  temă provocările pe care Societatea lui Isus le are de înfruntat în lume, în Europa de Est și îndeosebi în România. Părintele General a subliniat nevoia de a oferi o slujire creativă bazată pe energiile generate de diversitate, având drept temelie nutrirea unei vieți spirituale intense. Acesta le-a amintit celor prezenți că iezuiții au drept misiune misiunea însăși a lui Dumnezeu, realitate ce depășește limitele de natură personală, de apartenență națională sau etnică și orice alt tip de carență. Prin urmare, încrederea în puterea mântuitoare a lui Dumnezeu este cea care ne dă energie, curaj și statornicie în munca cu El.

Exprimaţi-vă opinia