Făclii și călăuze din Societatea lui Isus

 Sfântul Charles Garnier

preot misionar, martir

Comemorează:

Charles Garnier a fost fiul unuia dintre secretarii regelui Henry al III-lea al Franţei. A intrSt. Charles Garnier, S.J.at de foarte tânăr în Societatea lui Isus, a studiat timp de mai mulţi ani limbi străine, cultură şi teologie. A fost hirotonit preot în 1635, dorind să plece în Canada drept misionar. Iniţial tatăl său i-a interzis aceasta, însă în final i s-a alăturat confratelui său Pierre Chastellain în misiunea nord americană între huroni, unde a slujit pentru tot restul vieţii lui. Huronii îl numeau Ouracha (cel ce aduce ploaia), deaorece după sosirea lui au urmat ploi care au încheiat seceta în acele ţinuturi. A fost foarte apropiat de Ioan de Brebeuf, care l-a inspirat mult în vocaţia sa. De asemenea nutrea o devoţiune deosebită pentru Sfânta Fecioară Maria.

A fost ucis în urma unui atac al irochezilor asupra satului huron în care locuia. A fost mai întâi împuşcat în cap şi apoi retezat cu securea. Dar a murit între oile turmei sale, aşa cum şi-a dorit. A fost canonizat în 1930 de către Papa Pius al XI-lea alături de ceilalţi şapte martiri nord-americani. Este sărbătorit în calendarul Societăţii lui Isus alături de ei, la data de 19 octombrie, însă comemorarea morţii şi trecerii la Domnul se face la data de 7 decembrie, în seara dinaintea sărbătorii Neprihănitei Zămisliri pe care o cinstea mult.

Reține:

Din scrisori ale sfântului către confraţii săi:

Dragul meu frate, roagă-te pentru noi, ca Domnul să ne întărească în curajul pe care ni L-a dat. Cu siguranţă avem mare nevoie.” 23 iunie 1641

Acum am început să ne tragem răsuflarea şi se înşală toţi aceia care cred că tot ceea ce trebuie să facem pentru a-i converti pe Indieni (nativi americani) este să le arăţi un Crucifix. Este mult mai complicat decât cred toţi.

Fiind trimis la o reşedinţă regulară pentru odihnă, mărturiseşte următoarele:

Mă tem ca părăsind turma mea în acest timp de mizerie şi de război, voi pierde prilejul de a muri pentru Dumnezeu. Fără a fi într-adevăr silit, nu m-aş coborî de pe crucea pe care m-a bătut cu cuie bunătatea dumnezeiească.

Aprofundează:

Gheorghe Fireza, Sfinții și fericiții din Societatea lui Isus, Editura Provinciei Române S.I., București, 1940.

In Cristo Gesù. Profili spirituali dei Santi e Beati della Compagnia di Gesù, Editrice Ancora Milano, 1974.

https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Garnier_%28missionary%29

Exprimaţi-vă opinia