Făclii și călăuze din Societatea lui Isus

Sfinţii Rocco Gonzáles (1567-1628),

Ioan de Castillo (1596-1628)

şi Alonso Rodríguez (1595-1628)

preoţi martiri

 

Comemorează:

Roque Gonzáles de Santa Cruz s-a născut în 1576 în Paraguay. A fost hirotonit preot la 22 de ani preot,Paraguay intrând în Societatea lui Isus abia după 10 ani de la hirotonire. Timp de 20 de ani a muncit pentru îmblânzirea inimilor aprigilor locuitori ai acelor regiuni, i-a evanghelizat în credinţa şi obiceiurile creştine, organizându-i pe triburi şi locuinţe. A fost un explorator şi misionar iscusit, călătorind şi înfiinţând aşezări multiple pe teritoriul Argentinei de astăzi. Dreptatea şi eliberarea de sub sclavie a indigenilor erau principalele sale preocupări. În ultimii ani de viaţă a fost ajutat în misiunea sa de către Ioan de Castillo şi Alonso Rodríguez, doi preoţi iezuiţi tineri, din Spania, care au aflat de munca lui Roque şi i s-au alăturat.

Roque a fost ucis cu perfidie pentru credinţa sa în 15 noiembrie 1628, împreună cu Alonso, confratele iezuit spaniol. Au fost măcelăriţi, mutilaţi şi arşi.

După două zile a fost ucis într-un martiriu teribil şi Ioan de Castillo, spaniol şi el, un mare apărător al indigenilor împotriva opresorilor săi.

Toţi trei au fost beatificaţi de către Papa Pius al XI-lea în 1934 şi apoi canonizaţi de Ioan Paul al II-lea în anul 1988.

Sunt sărbătoriţi în calendarul Societăţii lui Isus la data de 16 noiembrie.

Roque Gonzáles este prima persoană canonizată, născută în America Latină. Tot el este cel care a inspirat intriga filmului Misiunea.

600full-the-mission-screenshot

 

Reține:

Din scrisoarea lui Roque către fratele său, Francisco:

Noi lucrăm pentru dreptate. Indigenii au nevoie să fie eliberați de robia cruntă în care se găsesc acum. Pe bună dreptate ei sunt apărați de aceasta prin lega naturală, divină și umană.

Într-o altă scrisoare, sfântul scria: Oricât de multe preocupări am fi avut, niciodată nu am omis exercițiile noastre spirituale și nici nu ne-am abătut de la modul nostru de a proceda.

Căpetenia indigenilor Guarecupí mărturisea despre el: toți indigenii creștini îl iubeau pe Părintele Roque.

Guvernatorul spaniol spunea despre el: Părintele Roque și-a trăit și dăruit viața de misionar îndurând foame, frig, traversând râuri înot, devorat de insecte și mii de alte încercări pe care le-a știut suporta cu printr-un autentic eroism sacerdotal.

 

Aprofundează:

Liturgia delle Ore della Compagnia di Gesù, Curia Generalizia, Roma, 2007.

https://www.manresa-sj.org/stamps/1_Gonzalez.htm

http://saintsresource.com/martyrs-of-paraguay/

Exprimaţi-vă opinia