Făclii și călăuze din Societatea lui Isus

 Sfântul Iosif de Anchieta, apostolul Braziliei

 

jose-de-anchieta-apostolo-do-brasil-frameComemorează:

Iosif de Anchieta, iezuit, lingvist și misionar spaniol, s-a născut în insulele Canare în 19 martie 1534. Era descendentul unei familii nobile se origine bască, fiind foarte devotat Fecioarei Maria. În anul 1551 intră în Societatea lui Isus din Provincia Portugaliei. După doi ani, la 19 ani, este trimis în Brazilia ca misionar, unde lucrează cu vioiciune și multă înțelepciune, în ciuda naturii sale bolnăvicioase.

A fost hirotonit preot în anul 1556 și numit superior pentru zece ani la două comunități: cea din San Vicenzo și cea din San Paolo. A fost apoi numit Provincialul tuturor misiunilor din Brazilia. În această postură a manifestat o înțelepciune și o capacitate de a administrare extraordinare.

Este considerat părintele literaturii braziliene. Compune în limba indigenă (tupi) primul catehism, asta după ce deja a redactat prima gramatică, la doar șase luni după sosirea sa în misiune. Scrisorile sale trimise la Roma rămân o sursă inestimabilă de informaţii asupra ţări şi a populaţiei. Foarte atent la detaliile geografice, climatice şi naturale el a furnizat europenilor descrieri pline de viaţă ale unei fascinante varietăţi de copaci, ierburi, frunze, ape, păsări şi flori.

Ca un misionar autentic, plin de zel apostolic, a studiat în profunzime diversele modalități de promovare umană, socială și morală ale populației locului, punându-le în aplicare cu atât de mult zel încât, fiind încă în viață, și-a câștigat titlul de “Apostolul Braziliei”. A perseverat în acest apostolat până la moartea sa, survenită în anul 1597 în Reritiba care a primit apoi denumirea de Anchieta, în onoarea sa. A murit bătrân, șchiop și vlăguit, muncind și redactând poezii și opere până în ultima clipă.

A fost beatificat de Papa Ioan Paul al II-lea în anul 1980, iar în anul 2014 Papa Francisc l-a declarat sfânt. Este a doua persoană canonizată din insulele Canare.

Este sărbătorit în calendarul Societății lui Isus la data de 9 iunie.

 

Reține:

Plecând din Europa, pentru misiunile braziliene, le spune părinților săi, fiind sigur că n-o sa-i mai întîlnească pe pământ: Ne vedem în cer!

Anchieta obișnuia să le spună confraților misionari următoarele: Munca este un medicament.

Noi trebuie, scria el, să‑L avem mereu ca însoţitor al nostru pe Domnul […] chiar dacă uneori ne îndepărtăm de El, Cristos bate mereu la uşa inimii noastre. El speră mereu să intre, să rămână acolo împreună cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt şi să ocupe chiar şi cel mai mic ungher al sufletului nostru.

Un confrate iezuit spunea despre el și munca sa: Nici un provincial al Braziliei nu va reuşi să facă nici măcar o jumătate din ce a făcut el. 

 

Aprofundează:

Liturgia delle Ore della Compagnia di Gesù, Curia Generalizia, Roma, 2007.

William V. Bangert SJ, O istorie a Ordinului Iezuit. Societatea lui Isus,Ed. Ars Longa, Iași, 2000.

http://alchetron.com/Jose-de-Anchieta-1061263-W

https://it.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_de_Anchieta

Exprimaţi-vă opinia