13.09.2021, Bratislava (Catholica) – „Este greu de cerut o Europă mai pătrunsă de Evanghelie fără a ne preocupa de faptul că încă nu suntem pe deplin uniți între noi în continent”, a spus Papa Francisc ieri. Și a indicat o cale: „Să ne străduim pentru o reconciliere a diversităților în Duhul Sfânt; pentru o unitate care, fără a fi uniformitate, să fie semn și mărturie a libertății lui Cristos, Domnul care dezleagă lațurile trecutului și ne vindecă de frici și timidități.” Afirmațiile au fost făcute în primul său discurs în Slovacia, la întâlnirea ecumenică găzduită de Nunțiatura din Slovacia.

La evenimentul de duminică, 12 septembrie 2021, au participat membrii Consiliul Ecumenic al Bisericilor din Slovacia. Consiliul este format din șapte Biserici membre și cinci Biserici observator și societăți religioase, printre care catolicii de rit latin, precum și grupuri luterane, ortodoxe, metodiste evanghelice și evreiești. După saluturile inițiale, Pontiful a vorbit despre faptul că Slovacia a ieșit dintr-o persecuție ateistă, dar există ispita recăderii în sclavie: „desigur nu a unui regim, ci o sclavie și mai rea – cea interioară”. A citat apoi din lucrarea „Frații Karamanzov”, avertizând că trebuie aleasă sclaviei, chiar dacă aceasta din urmă promite comoditate, plăcere, siguranță. „Să ne ajutăm să nu cădem în capcana de a ne mulțumi cu pâine și cu puțin altceva”, a spus Pontiful.

Mai apoi atenția în discurs s-a mutat asupra evanghelizării și a impactului Sfinților Ciril și Metodiu. Subliniind că „în timpurile lor, Ciril și Metodiu au permis ca să se întrupeze Cuvântul divin în aceste ținuturi”, Papa Francisc a oferit două sugestii, „sfaturi fraterne pentru a răspândi Evanghelia libertății și a unității astăzi”. Și a pornit de la contemplație, invitând la păzirea trăsăturii contemplative a popoarelor slave, trăsătură „care merge dincolo de conceptualizările filozofice, precum și teologice, pornind de la o credință experiențială, care știe să primească misterul. Ajutați-vă să cultivați această tradiție spirituală, de care Europa are atâta nevoie”, Occidentul în special.

Al doilea sfat dat de Pontif a vizat în schimb acțiunea concretă. „Unitatea nu se obține atât cu propunerile bune și cu adeziunea la vreo valoare comună, ci făcând ceva împreună pentru cei care ne apropie mai mult de Domnul. Cine sunt? Sunt săracii, pentru că Isus este prezent în ei. A împărtăși caritatea deschide orizonturi mai ample și ajută să se meargă mai puternic, depășind prejudecăți și răstălmăciri. […] Darul lui Dumnezeu să fie prezent pe mesele fiecăruia pentru ca, în timp ce încă nu suntem în măsură să ne împărtășim la aceeași masă euharistică, putem să îl găzduim împreună pe Isus slujindu-l în cei săraci. Va fi un semn mai evocator decât multe cuvinte, care va ajuta societatea civilă să înțeleagă, în special în această perioadă grea, că numai stând de partea celor mai slabi vom ieși cu adevărat toți împreună din pandemie.”

Papa a încheiat spunând: „Iubiți frați, vă mulțumesc pentru prezența voastră și pentru drumul nostru: caracterul blând și primitor, tipic poporului slovac, conviețuirea tradițională pașnică între voi și colaborarea pentru binele țării sunt prețioase pentru fermentul Evangheliei. Vă încurajez să mergeți înainte pe drumul ecumenic, comoară prețioasă și indispensabilă. Vă asigur amintirea mea în rugăciune și vă cer, cu rugăminte, să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.”

Exprimaţi-vă opinia