pr. Ferenc Jálics

16.02.2021, Budapesta (Catholica) – Ungaria este îndoliată după decesul preotului iezuit Ferenc Jálics, care cu mulți ani în urmă l-a avut ca student pe actualul Papa Francisc. A murit la Budapesta, sâmbătă, la vârsta de 94 de ani. Societatea lui Isus a informat că iezuitul a murit după o viață agitată, dar împlinită spiritual. A scris numeroase cărți despre spiritualitatea creștină și a devenit fondatorul unei școli de rugăciune contemplativă.

Născut la Budapesta în 1927, a fost trimis la Nürnberg la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, după ce a urmat școala militară. S-a întors în Ungaria în 1946, unde a decis să trăiască pentru Cristos și să se alăture Ordinului Iezuit. Dar nu a fost ușor. Dictatura comunistă din Ungaria de atunci i-a persecutat pe creștinii devotați. A fost forțat să părăsească Ungaria natală în 1948, alături de mulți alți tineri iezuiți. Toate acestea nu l-au făcut să renunțe la călătoria spirituală începută. A studiat mai întâi în Germania, și a absolvit filozofia la Universitatea Catolică din Leuven, Belgia. În 1956, iezuiții l-au trimis pe tânăr în Chile și apoi un an mai târziu în Argentina, unde a fost hirotonit preot în 1959. A devenit profesor de teologie și director spiritual al multor tineri iezuiți. Într-un interviu recent, părintele Jálics a dezvăluit că părintele iezuit Jorge Mario Bergoglio s-a afla printre studenții săi la un moment dat. Pr. Jalics a spus: „Am predat câteva cursuri scurte de teologie, deoarece aveam atunci cursuri lungi și cursuri scurte”.

A confirmat că Jorge Mario Bergoglio, acum Papa Francisc, s-a numărat printre cei care au participat la unul dintre cursurile sale. „În acest sens, ne cunoșteam de foarte mult timp”, a adăugat el râzând. În timp ce desfășura activități sociale și educaționale în Argentina, în 1976 pr. Jálics a fost răpit împreună cu un însoțitor iezuit. A fost închis timp de cinci luni, în timpul represiunii masive de stat a activiștilor de stânga, a liderilor de sindicat și a activiștilor sociali, în ceea ce a rămas cunoscut sub numele de „Războiul murdar”. Dar nici această experiență nu l-a oprit pe iezuit din drumul său. În 1977, pr. Jálics s-a mutat în Statele Unite și un an mai târziu în Germania. În 1984, a fondat o casă de reculegere în orașul german Gries, devenit un loc de pelerinaj pentru creștinii care caută să practice contemplația. În cele din urmă s-a întors în Ungaria, în 2017, devenit stat membru al Uniunii Europene. Acum Ungaria natală plânge moartea sa, considerându-l un lider spiritual.

Sursa: Vatican News, ediția engleză

Exprimaţi-vă opinia